13 • 08 • 2021

Mazie ērglēni mācās lidot

rozens lido

Būdams 61 dienu vecs, 5. augustā, savu pirmo lidojumu uzsāka jaunais mazais ērglis no Aizkujas ligzdas. Savukārt jaunais ērglis no Lielās salas ligzdas izlidoja 3. augustā, 57. dienā pēc šķilšanās.

Līdz ar to jaunajiem ērgļiem ir sācies dzīves grūtākais periods – tiem jāmācās  patstāvīgi medīt un sargāties no ienaidniekiem. Abi jaunie ērgļi joprojām uzturas ligzdu tuvumā, taču to klātbūtne ir manāma arvien retāk. Jaunie ērgļi iepazīst ligzdas apkārtni un mācās paši medīt.

Jau septembra pirmajā pusē mazie ērgļi dosies bīstamajā un tālajā ceļā uz ziemošanas vietām Āfrikā. Līdz migrācijas uzsākšanai pieaugušie putni  jaunos ērgļus baros ligzdas tuvumā vai ligzdās.

Lai tos pavada veiksme un gaidīsim atgriežamies!

Aizkujas ligzdā mazais ērglēns izšķīlās 5. jūnijā, savukārt Lielās salas ligzdā priecīgais notikums tika sagaidīts 7. jūnijā. Mazo ērgļu un citu īpaši aizsargājamo putnu dzīvotņu aizsardzībai AS "Latvijas valsts meži" (LVM) apsaimniekotajos mežos tiek veidotas aizsargājamas teritorijas ar atbilstošu apsaimniekošanas režīmu. LVM īsteno mazo ērgļu monitoringu, kā arī veic šīs sugas izpēti un publicēto informāciju izmanto sugas aizsardzības pamatošanā. Latvijā ligzdo aptuveni 4000 mazo ērgļu pāru jeb 20% no sugas pasaules populācijas.

Lasīt vairāk: