03 • 05 • 2021

Ērgļu mātīte Rasa izdējusi otro olu

rasa izdej otro olu m

Brīvdienās, 1.maija vakarā, mazo ērgļu mātīte Rasa Aizkujas ligzdā izdējusi otro olu. Lai arī lidot spēju sasniedz tikai viens jaunais ērglis, mazie ērgļi parasti dēj divas olas. Otrā ola ir drošībai, ja gadījumā pirmā iet bojā. Abi jaunie ērgļi izdzīvo tikai ļoti retos gadījumos.

Tikpat priecīgs notikums dažas dienas iepriekš piedzīvots arī mazo ērgļu Lielās salas ligzdā! Tur savukārt 29. aprīļa pēcpusdienā pulksten 16:50:37 mātīte izdēja pirmo olu. AS “Latvijas valsts meži” (LVM) tiešsaistes kamerās šogad ir vērojamas divas mazo ērgļu ligzdas, kurās pašreiz tiek perētas olas.

Lielākā daļa mazo ērgļu jau atlidojuši

Mazie ērgļi no ziemošanas vietām Āfrikā ierodas ligzdošanas rajonos aprīlī. Latvijas valsts mežu veiktais mazo ērgļu monitorings 6 parauglaukumos dažādos Latvijas reģionos liecina, ka ērgļu lielākā daļa ir jau atlidojuši. Kaut arī laiks ir vēss, ērgļi riesto, pārojas un būvē ligzdas. Arī divās no trim LVM videonovērošanas ligzdām rosās mazie ērgļi.

Lielās salas ligzdošanas rajonā pirmais ērglis ieradās 7. aprīlī, 11. aprīlī ieradās otrs pāra ērglis. Tūlīt bija dzirdama pārošanās, un abi ērgļi uzsāka abu, netālu esošu, ligzdu papildināšanu ar svaigiem egļu zariem. Savukārt jau pērn tiešraidē novērotajā Aizkujas rajonā abi ērgļi ieradās 12. aprīlī un sāka apdzīvot netālu esošo ligzdu bērzā, kurā iepriekšējā gadā sekmīgi ligzdoja peļu klijāni.

Dažkārt tēviņš atnes uz ligzdu mātītei kādu vardi, izrādot uzmanību un apliecinot, ka barība būs pietiekamā daudzumā ligzdošanas uzsākšanai. Kā liecina LVM un Latvijas Universitātes kopīgais pētījums, kurā esam analizējuši uz mazo ērgļu video novērošanas ligzdām atnestos barības objektus, galvenais barības piegādātājs ir tēviņš, un pavasarī nozīmīgākais barības dzīvnieks ir vardes.

Sekot līdzi notikumiem sešās ligzdās iespējams, vērojot tiešraides video: https://bit.ly/3sXQ8Is

Lasīt vairāk: