26 • 04 • 2021

Mežos noteikts ugunsnedrošais laikaposms. Jāievēro īpaša piesardzība

meza ugunsgreks2

Visā valsts teritorijā no 2021. gada 26.aprīļa tiek noteikts ugunsnedrošais laikaposms. Šajā periodā jāievēro virkne nosacījumu ne vien meža īpašniekiem, bet atbildīgam jābūt ikvienam meža apmeklētājam. Uguns nedrošajā laikā pietiek ar kārtīgi nenodzēstu ugunskuru vai zemē nomestu gruzdošu izsmēķi, lai mežā izceltos ugunsgrēks. Šajā rakstā apkopotas svarīgākās lietas, kas ikvienam jāzina un jāatceras, lai neizraisītu meža ugunsgrēku.

Pieredze rāda – galvenais meža ugunsgrēku izcelšanās iemesls ir cilvēka apzināta vai neapzināta rīcība. Tāpēc AS „Latvijas valsts meži” (LVM) aicina ikvienu meža apmeklētāju ugunsnedrošajā laika posmā – no pavasara līdz rudenim – atcerēties: mežos ir aizliegts veidot atklātu liesmu, izņemot rekreācijas objektus, kuros ierīkotas speciāli tam paredzētas vietas, kā arī atstāt tos bez uzraudzības, nomest degošus vai gruzdošus sērkociņus, izsmēķus un citus priekšmetus, kā arī braukt ar mehāniskajiem transportlīdzekļiem pa mežu ārpus ceļiem!

Ugunskuru drīkst kurināt tikai tam paredzētā vietā

Ja ugunskurs tiek kurināts nepareizi, tas ne vien var izvērsties par mežu ugunsgrēku, bet nopietni apdraud arī tuvumā esošos cilvēkus, kokus, augsni, namīpašumus kā arī var radīt ievērojamus zaudējumus! Tieši tādēļ ugunskuru drīkst kurt tikai tam speciāli ierīkotās vietās. Dodoties prom, ugunskurs noteikti pilnībā jānodzēš, izmantojot ūdeni vai turpat tuvumā esošo minerālaugsni. Atpūtas vietu drīkst pamest tikai tad, kad ugunskurs vairs nekūp un stiprāka vēja ietekmē nevar atjaunoties.

Ko atnesi - to aiznes

Nevērīgi izmestie atkritumi var kļūt par cēloni uguns nelaimei vai veicināt uguns liesmu izplatību, jo īpaši, ja tiek izmesti labi degoši priekšmeti. Atkritumi, kas radušies atpūšoties, jāņem līdzi vai jāatstāj tam paredzētajās atkritumu urnās. Tos noteikti nedrīkst sadedzināt – atkritumus dedzinot izdalās toksiskas gāzes, kuras ieelpojot var nodarīt kaitējumu veselībai. Arī aerosolu baloni un uzliesmojoši šķidrumi var uzliesmot un eksplodēt, radot draudus cilvēku veselībai un drošībai.

Jāievēro mehānisko transportlīdzekļu lietošanas noteikumi mežā

Mežā apmeklētājiem ir svarīgi ievērot arī pareizu mehānisko transportlīdzekļu lietošanu. Ar mehanizētajiem transporta līdzekļiem drīkst braukt tikai pa īpaši šim nolūkam izveidotiem meža ceļiem. Mehāniskos transportlīdzekļus drīkst novietot tikai tādās vietās, kur tie netraucē meža apsaimniekotājiem un ugunsdzēsējiem. Stingri aizliegts nesankcionēti pārvietoties pa mežu ar motocikliem un kvadracikliem ārpus meža ceļiem. Braucot pa mežu ar motociklu  vai kvadraciklu, to radīto dzirksteļu dēļ var izcelties meža ugunsgrēki.

Lai pārvietošanās ar transportu pa meža autoceļiem būtu droša, aicinām iepazīties ar mehānisko transportlīdzekļu lietošanas noteikumiem LVM apsaimniekotajos mežos.

Ņemot vērā  mežu ugunsgrēku postošās sekas, LVM aicina meža apmeklētājus un meža apsaimniekošanas darbu veicējus būt īpaši piesardzīgiem un uzmanīgiem, rīkojoties ar uguni mežā.

Lasīt vairāk: