23 • 04 • 2021

Apvienojam spēkus par tīrākiem mežiem!

cukmens vac atkritumus

Jau 14. gadu visā Latvijā 24. aprīlī notiks Lielā Talka, aicinot Latvijas sabiedrību pievērst uzmanību un līdzdarboties vides sakopšanā un labiekārtošanā. Šogad ikvienam ir iespēja piedalīties Lielajā talkā vienatnē vai kopā ar ģimeni, talkojot gan talkas dienā, gan jebkurā citā laikā. Tāpēc AS “Latvijas valsts meži” (LVM) aicina negaidīt īpašu datumu, bet sev brīvā laikā doties baudīt dabas skaistumu veselību spēcinošās pastaigās vai sportiskos pārgājienos, līdzi ņemot maisiņu, kurā savākt pa ceļam atrastos atkritumus.

Pēdējā gada laikā ierobežotās ierastās izklaides iespējas mudinājušas cilvēkus vairāk doties atpūsties dabā. Arvien vairāk cilvēkiem izvēloties mežu kā pastaigu un atpūtas vietu, vienlaikus palielinās arī atstāto atkritumu apjoms. LVM vāc atkritumus kopš uzņēmuma dibināšanas – 2000. gada un kopumā var secināt, ka mežā atstāto atkritumu apjoms ik gadu pieaug. Pērn LVM mežos kopā tika savākti 2543 kubikmetri atkritumu, bet kopš 2018. gada savāktais atkritumu apjoms pieaudzis par 30 %.

“Mežos savākto atkritumu apjoms ar katru gadu arvien pieaug. To veicina sabiedrības nevērīgā attieksme pret vidi, kura nav tiešā dzīvesvietas tuvumā, kā arī cilvēku domāšanas veids – kāpēc man būtu jāmaksā par to, kas man vairāk nav vajadzīgs. Cilvēku apziņā vēl nav iedzīvinājies uzskats, ka jāmaksā par preci ne tikai to iegādājoties, bet arī no tās atbrīvojoties. Lielu daļu no savāktā atkritumu apjoma veido būvgruži un pagalmos vai bēniņos savāktais saturs,” stāsta LVM Mežkopības plānošanas vadītājs Edmunds Linde.

cukmens vac atkritumus vertikals

LVM un Cūkmens šogad aicina ikvienu doties mežā ne vien smelties dabas spēku, atjaunot savas enerģijas rezerves un veselīgi izkustēties, bet pa ceļam arī sakopt skaisto mežu un savākt arī citu atstātos atkritumus.

Lielās Talkas tradīcija aizsākās pirms 14 gadiem – ar talku 2008. gada 13.septembrī, kas bija kā iedzīvotāju dāvana Latvijai tās 90. dzimšanas dienā. Ņemot vērā apstākļus, šogad Lielās Talkas vadmotīvs ir: “Par zaļu Latviju – katrs atsevišķi, bet visi kopā!”.

Lasīt vairāk: