09 • 04 • 2021

LVM uzsāk risu līdzināšanas darbu sezonu

izlidzinata risa

Līdz ar pavasara iestāšanos, AS “Latvijas valsts meži” (LVM) uzsāk risu līdzināšanas darbus. Pēc mežizstrādes darbu veikšanas, kuru laikā tiek kopts mežs un ievākta koksnes raža, vietām var novērot meža tehnikas izbrauktas risas. Lai tehnikas radītās risas netraucētu mežā iebraukt ugunsdzēsības transportam, meža atjaunotājiem, jaunaudžu kopējiem un neradītu neērtības cilvēkiem, kuri mežā dodas atpūsties, LVM katru gadu veic risu līdzināšanas darbus.

Meža kopšanu un izstrādi veic ar meža mašīnām. Šajā procesā no risu veidošanās pilnībā izvairīties nav iespējams, jo puse no LVM apsaimniekotajiem mežiem aug mitrās augsnēs - slapjaiņos, purvaiņos, āreņos un kūdreņos -, kurās tehnika iegrimst un veidojas risas.

Risu līdzināšanas darbus LVM veic katru gadu, sākot ar pavasari līdz vēlam rudenim. Risu līdzināšanas pienākumu gan valsts, gan  privāto meža īpašniekiem nosaka arī normatīvie akti, kuros ir prasība izlīdzināt risas ceļos bez mākslīgā seguma, kā arī meža stigās un grāvju atbērtnēs, ja to dziļums pārsniedz 25 cm.

Risu līdzināšanas pakalpojumu LVM iepērk no privātiem uzņēmumiem, kuru rīcībā ir piemērota tehnika – ekskavators vai buldozers. Ja konkrētā objektā nepieciešams, papildus risu līdzināšanai ar ekskavatoru tiek veikti arī grāvju tīrīšanas darbi.

Kad risas izlīdzinātas, šīs vietas atkal ir pieejamas meža apsaimniekošanas darbu veikšanai un atpūtai dabā. Laika gaitā tajās atsegto zemes kārtu pārņems augi, kurus labprāt barībai izmantos meža dzīvnieki.

Lasīt vairāk: