19 • 03 • 2021

Sveiciens Starptautiskajā meža dienā!

saulains mezs

21. marts visā pasaulē tiek atzīmēta kā Starptautiskā meža diena, kas šogad aicina atjaunot saziņu ar mežu un doties pastaigās, pilnveidojot zināšanas, pētot un izzinot mežu, tā nozīmīgumu Latvijā un pasaulē.

Mežs, jo īpaši šī brīža situācijā, kad ierastās atpūtas un izklaides iespējas jau labu laiku ir ierobežotas, daudziem kļuvis par vietu, kur droši un veselīgi pavadīt savu brīvo laiku un nodoties kā fiziskām aktivitātēm, tā mierīgām pastaigām, smeļoties dabas spēku un enerģiju. AS “Latvijas valsts meži” (LVM) aicina ikvienu doties veselīgā piedzīvojumā 1,6 miljonu hektāru valsts meža teritorijā, kur izstaigāt dažāda garuma meža takas un baudīt atpūtu. Daži no apmeklētāju iemīļotiem tūrisma objektiem turpina strādāt arī ārkārtējās situācijas laikā, bet tāpat ikvienam pieejamas vairāk nekā 300 labiekārtotas bezmaksas tūrisma vietas visā Latvijā.

tervete pavasari

 Putnu balsis Tērvetē

Latvijas valsts mežu dabas parka Tērvetē turpina strādāt arī ārkārtējās situācijas laikā un aicina ciemos gan lielus, gan mazus dabā gājējus. Pastaigu takas apmeklētājiem ir pieejamas un arī 39 metrus augstais koka skatu tornis ir atvērts. LVM dabas parkā Tērvetē jau jaušams pavasaris – saulainās dienās no putnu dziesmām skan mežs, jau dzirdētas pirmās cīruļa dziesmas, tuvējās pļavās manīts pirmais dzērvju pāris un līdz LVM Tērvetes ūdenskrātuvei atlidojušas pirmās migrējošās zosis un gulbji. Savulaik ornitologi secinājuši, ka Latvijas valsts mežu dabas parkā Tērvetē mājo trešā daļa Latvijas savvaļas putnu sugu. Tik dažādu dziesmu un putnu būrīšu īrnieku bagāts ir dižais Tērvetes sils!

pokaini pavasari

Veldzējošs miers Pokaiņos

Lai gan publiskie pasākumi LVM Pokaiņu mežā arvien nenotiek, tomēr apmeklētājiem mežs ir atvērts gan dienu, gan nakti, turklāt strādā bez brīvdienām. Izvietojies uz stāviem pauguriem, dziļām ielejām, dažāda sastāva un vecuma mežaudzēm, Pokaiņu mežs veido neparasti gleznainu ainavu. Te, sapulcējušies grupās, kaudzēs, akmens upēs un valnīšos, atrodas slavenie Pokaiņu akmeņu krāvumi.  

Pokaiņu mežā ir izveidotas pastaigu takas 15 km garumā, kur ikviens interesents var izvēlēties savu tematisko pastaigu: “Veselības taka” veidota no dažādu koku sugu bluķīšiem spēka zīmju veidā,  “Gadskārtu vārtu taku” iepazīstina ar latviešu gadskārtām, bet “Zodiaka aplis” aicina iepazīt pašam sevi. Galvenais – neaizmirst ērtus apavus, jo takas ved pa paugurainu apvidu.

uzvediba meza 220x280mm copy

Dodoties mežā, aicinām ievērot valstī noteiktos piesardzības pasākumus, kā arī sekot līdzi LVM ieteikumiem uz informatīvajām zīmēm objektos. Atceries – ko atnesi, to aiznesi! Atpūties atbildīgi un mežā nemēslo!

Brīvdienu galamērķi

LVM ik gadu uztur vairāk nekā 300 tūrisma vietas visā Latvijā. Lielisks galamērķis, kur baudīt tuvojošos pavasari un vērot vieglo putnu lidojumu, ir koka skatu torņi, piemēram, Kurzemes pusē vērts uzkāpt Ūdrukalna skatu tornī, kura pakājē atrodas LVM Gulbju ezers un atpūtas un tūrisma centrs “Spāre”, savukārt Zemgales pusē interesentus gaida Ložmetējkalna skatu tornis.

Ceļojums kļūs vēl aizraujošāks, minot līkumainās purva takas, kas šajā gadalaikā ļauj vērot neparastās purva ainas. Piemēram, Tīrumnieku dabas taka, kuras ceļš izklāts ar koka laipām, lai pastaiga būtu patīkama arī nesagatavotam gājējam. Tīrumnieku purva ezera krastā, uz kuru ved laipu taka, izveidota neliela atpūtas vieta ar skatu laukumu.

Brīvdienu maršrutu palīdzēs ieplānot LVM GEO lietotne, kurā atrodama informācija par atpūtas vietām, kā arī ugunskura vietām. Tā ir iespēja atgūt spēkus pēc pastaigas ar līdzpaņemto našķi meža ielenkumā. Sportiskas aktivitātes cienītāji savukārt ar divriteni var izbraukt Smiltenes apkārtnes kalnainos meža ceļus, izvēloties savām spējām vienu no trim piemērotākajiem velotakas maršrutiem.

Lasīt vairāk: