12 • 03 • 2021

LVM vides eksperti atklāj jaunu klinšu ērgļu ligzdu

klinsu erglu ligzda

Pārbaudot vairākas attālas un citos gadalaikos grūti sasniedzamas klinšu ērgļiem būvētas mākslīgās ligzdas, AS “Latvijas valsts meži” (LVM) vides eksperti pirms pāris dienām Austrumlatvijā atklāja, ka klinšu ērgļi sākuši apdzīvot vienu no šādām īpaši būvētām ligzdām un, iespējams, sāk to pamazām iekārtot ligzdošanai. Latvijā ir vien 8 līdz 10 klinšu ērgļu pāri, tāpēc šis atklājums ir jo īpaši nozīmīgs.

“Lai sekmētu klinšu ērgļu ligzdošanas sekmes un to aizsardzību, LVM vides eksperti no egļu kārtīm tiem būvē ligzdu mākslīgās pamatnes. Vienu no šādām pamatnēm, kas Austrumlatvijas purvos uzstādīta 2017. gadā, pēdējās nedēļās ērgļi ir papildinājuši ar svaigiem priežu zariem. Ligzdas centrā ērgļi ir izveidojuši padziļinājumu jeb tā saucamo ligzdas bedri. Ligzdas pārbaudes laikā netālu tika novērots klinšu ērgļa tēviņš ar riesta uzvedību, izdodot tai raksturīgos spalgos saucienus. Šādas pazīmes norāda uz iespējamu gatavošanos ligzdošanai, kas tiek uzsākta marta otrajā pusē,” skaidro LVM vecākais vides eksperts Uģis Bergmanis.  

Latvijas klinšu ērgļu populācija tiek vērtēta ar 8-10 pāriem, un tā ir viena no retākajām ligzdojošo putnu sugām Latvijā. Klinšu ērgļi apdzīvo plašus purvu masīvus un tiem piegulošus mežus. Klinšu ērgļi ir nometnieki, ligzdas būvē jau ziemā, bet olas tiek dētas martā, kad purvus parasti vēl klāj dziļa sniega sega un temperatūra naktīs nereti noslīd zem mīnus 10 grādu atzīmes.

LVM turpinās informēt par klinšu ērgļu ligzdošanas sekmēm jaunajā vietā!

Lasīt vairāk: