25 • 02 • 2021

AS “Latvijas valsts meži” 2020. gada rezultāti pārsniedz plānoto

jaunaudzevecaks mezs

AS “Latvijas valsts meži” (LVM) padome ir izskatījusi valdes ziņojumu par 2020. gada operatīvajiem saimnieciskās darbības rezultātiem, kas liecina, ka uzņēmuma apgrozījums 2020. gadā sasniedza 350 miljonus eiro, bet peļņa pirms uzņēmuma ienākuma nodokļa nomaksas bija 75,7 miljoni eiro. Aizvadītajā gadā LVM dividendēs par valsts kapitāla izmantošanu valstij izmaksāja 76,1 miljonus eiro.

LVM padomes priekšsēdētājs Jurģis Jansons uzsver: “2020. gads ir nesis uzņēmumam un visai meža nozarei būtiskus izaicinājumus un satricinājumus, tomēr LVM rezultāti pārsniedz plānoto gan apgrozījuma, gan peļņas rādītājos. LVM izveidotā koksnes pārdošanas sistēma ir nodrošinājusi stabilitāti koksnes pircējiem un labus ekonomiskos rezultātus uzņēmumam. Man ir īpašs gandarījums par uzņēmuma paveikto stādu audzēšanas un mežkopības jomās, kur pagājušogad kvalitatīvi paveiktie darbi ir nozīmīgs ieguldījums to mežaudžu ražībā, kvalitātē un veselībā, kuras piedzīvos nākamās paaudzes."

Pārvar Covid-19 pandēmijas ietekmi

Arī meža nozare izjuta Covid-19 pandēmijas krīzes ietekmi. 2020. gada pirmajā pusgadā koksnes produktu pārošanas  apjoms samazinājās, bet gada 3. ceturksnī, atjaunojoties pieprasījumam, no Latvijas eksportēto zāģmateriālu, saplākšņa un plātņu apjomi pieauga. Reaģējot uz labvēlīgo pieprasījumu eksporta tirgos, Latvijas pārstrādes uzņēmumi kāpināja iepirkuma cenas, tādējādi palielinot zāģbaļķu pieejamību tālākai pārstrādei. Savukārt ceturtajā ceturksnī saglabājās vājš pieprasījums pēc tievo dimensiju koksnes.

Tomēr, salīdzinot ar citām nozarēm, kokrūpniecība ir bijusi noturīgāka pret Covid-19 radīto šoku. Globāli būvniecības - galvenā Latvijā saražoto koksnes produktu patērētāja - aktivitāti uzturēja valsts pasūtījumi publisko objektu būvniecībā.

Par spīti 2020. gada izaicinājumiem, LVM pērn kopumā realizēja 7,23 miljonus kubikmetru apaļkoksnes produktu, kā arī  0,29 miljonus kubikmetru augošo koku. Savukārt šķelda 2020. gadā pārdota 404,1 tūkstoša megavatstundu apjomā.

Investē ilgtspējīgā mežsaimniecībā

Pateicoties labvēlīgiem laika apstākļiem, aizvadītajā gadā meža stādīšana tika sākta jau martā. Kopumā pērn mežaudzes iestādītas 10,5 tūkstošu hektāru platībā, savukārt 5,3 tūkstošos hektāru tās atjaunojušās pašas. Jaunaudžu kopšana veikta 31,4 tūkstošu hektāru platībā.

Uzņēmuma struktūrvienība “LVM Sēklas un stādi” 2020. gadā realizējusi līdz šim lielāko meža koku stādu apjomu - 56,4 miljonus, kas ir nedaudz vairāk nekā gadu iepriekš. No tiem 28,6 miljoni tika izmantoti mežaudžu atjaunošanai valsts mežos, bet 27,8 miljoni stādu tika pārdoti citiem pircējiem Latvijā vai ārzemēs.

Mežu īpašnieki arvien biežāk izvēlas jaunās mežaudzes stādīt, tāpēc pieprasījums pēc kvalitatīva stādāmā materiāla ar katru gadu pieaug. Lai kāpinātu kokaudzētavu jaudu, pērn tika palielināta Podiņu kokaudzētavas ražošanas platība,  stādu audzēšanai papildus pielāgojot 23 hektārus. 2020. gadā intensīvi norisinājās darbi pie jaunās ietvarstādu kokaudzētavas “Mežvidi” izveides Jaunkalsnavā.

2020. gadā uzņēmums attīstībā kopumā investēja 53,5 miljonus eiro, tai skaitā 77 % jeb 41 miljons eiro ieguldīti meža infrastruktūrā - meža ceļu un tiltu būvniecībā, kā arī meža meliorācijas sistēmu atjaunošanā. Šīs investīcijas sniegs atdevi jau tuvākajā nākotnē, stiprinot visas Latvijas meža nozares konkurētspēju pasaules tirgos.