15 • 02 • 2021

Jaunieši rada izglītojošus plakātus par koksnes biorafinēšanu

agnese bule rigas hanzas vidusskola pielagots

Kas ir koksnes biorafinēšana un kāda tai saistība ar bioekonomiku? Uz tik sarežģītiem jautājumiem ir centušies atbildēt vidusskolēni no visas Latvijas stipendiju konkursa “LVM Bioekonomikas skola” pirmajā kārtā, radot par šo tēmu izglītojošus plakātus. Konkursam iesniegtie plakāti ir daudzveidīgi un atspoguļo jauniešu dažādo skatījumu uz meža nozari un tās nākotni klimata pārmaiņu un citu globālo vides problēmu kontekstā. 

Lai arī Latvijas skolās mācības notiek attālināti, arī šogad jaunieši ir bijuši aktīvi un konkursam iesnieguši vairāk nekā 100 plakātu pieteikumus, kas izvērtēti atbilstoši noteiktiem kritērijiem – izpratne par tēmu, saikne ar jauniešu ikdienu, oriģinalitāte un radošums. Rezultātā izvēlēti 60 labāko darbu autori, kuriem dota iespēja konkursa otrajā kārtā piedalīties attālinātā Bioekonomikas ekspedīcijā.  

Digitālā ekspedīcija plānota 26. februārī un tajā jaunieši ar dažādu meža nozares speciālistu atbalstu iepazīs ilgtspējīgas meža apsaimniekošanas principus un meža apsaimniekošanas ciklu. Tāpat tiks gūts ieskats koksnes ķīmiskajā pārstrādē un tādu inovatīvu biorafinēšanas produktu, kā piemēram, betanols ražošanā. Iegūtās zināšanas dalībnieki izmatos video vēstījuma izveidei ANO Starptautiskajā Meža dienā, kam būs izšķiroša loma stipendiju ieguvē no AS “Latvijas valsts meži”, SIA “Rīgas meži” un AS “Latvijas Finieris”.

 

Bioekonomika balstās uz trīs ilgtspējīgas attīstības pamatprincipiem – dabu, ekonomiku un sabiedrību, un apzīmē pāreju no fosilajiem uz atjaunojamiem resursiem. Tā ietver noslēgtā cikla produktu apriti, kurā viena procesa atkritumprodukts ir otra procesa izejmateriāls. Bioekonomika paver iespējas Latvijas ekonomikas attīstībai, balstoties uz tās spēcīgākajām nozarēm – mežsaimniecību un lauksaimniecību.

Stipendiju konkurss vidusskolēniem “LVM Bioekonomikas skola” tapis sadarbībā ar biedrību “Zaļās mājas”, AS “Latvijas Finieris”, SIA “Rīgas meži” un Valsts Izglītības satura centru. Papildus informāciju par konkursa norisi, jaunākajām aktualitātēm un rezultātiem pieejama šeit.