06 • 01 • 2021

Par godu Ziemassvētku kauju 104. gadadienai izgaismos Ložmetējkalnu

lozmetejkalns

Izpaliekot Ziemassvētku kauju 104. gadadienas atceres kopīgam pasākumam, līdz 11. janvārim ar Jelgavas pašvaldības atbalstu tiks izgaismota piemiņas vieta Ložmetējkalnā un ceļš uz to. Pieminot latviešu strēlnieku varonību Pirmā pasaules kara Ziemassvētku kaujās,  iedzīvotāji aicināti ņemt līdz gan lāpas, lai izgaismotu sev ceļu, gan telefonus, kuros ievadīt maršruta koordinātes.

lozmetejkalns mangali

Ievērojot valstī noteiktos pulcēšanās ierobežojumus pandēmijas laikā, ierastais piemiņas lāpu gājiens no Ziemassvētku kauju muzeja "Mangaļi" līdz Ložmetējkalnam šogad nenotiek. Taču septiņus kilometrus garais ceļa posms būs "iezīmēts" ar atstarojošiem kontrolpunktiem, lai tām ģimenēm vai individuālajiem gājējiem, kas šogad izlems šo ceļa posmu jeb personīgo gājienu noiet, būtu iespējams to izdarīt bez sarežģījumiem.

Ziemassvētku kaujas bija vienas no lielākajām un sīvākajām kaujām Latvijas teritorijā Pirmā pasaules kara laikā. Kaujas notika starp vācu 8. un krievu 12. armijas daļām, kuru sastāvā cīnījās astoņi latviešu strēlnieku pulki. Ģenerāļa Augusta Misiņa vadībā strēlniekiem bez artilērijas atbalsta izdevās pārraut vācu fronti Lielā Tīreļpurva rajonā un izlauzties cauri nocietinājumiem, nokļūstot līdz Ložmetējkalnam.

Šajās kaujās krita daudz strēlnieku, taču vienlaikus tās cēla tautas nacionālo pašapziņu un apliecināja latviešu spēju aizstāvēt savas intereses ar militāra spēka palīdzību.

Lasīt vairāk: