04 • 01 • 2021

LVM Vijciema čiekurkaltē sākusies čiekuru žāvēšana

vijciems

Vēsturiskajai LVM Vijciema čiekurkaltei, kas pērn piedzīvoja 125 gadu jubileju, Jaunais gads sācies ar aktīvu rosību: krāsnī deg uguns un teju 100 gadus vecās iekārtās šprakstēdami žāvējas čiekuri.

“Šis gads būs ražīgs – priedēm padevušies brangi čiekuri salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem. Turklāt gads pie mums iesācies ar baltu sniega segu laukā, kas tā vien aicina doties sniegotā pastaigā čiekurkaltes apkārtnē un baudīt dienu svaigā gaisā,” aicina Ivars Palejs.

Čiekuru žāvēšana ir laikietilpīgs un interesants process, kas sākas ar čiekuru nogādāšanu kaltes trešajā stāvā. Pēc tam tos mēra ar speciālu, gandrīz simtgadīgu iekārtu un ber ruļļos, kas veidoti no metāla stieņiem. Smagos ruļļus nedēļu groza 4 – 8 reizes dienā un darbinieki regulāri pārbauda žāvēšanas temperatūru, kas nedrīkst pārsniegt 48 grādus. Izbirušās sēklas attīra no čiekuru piemaisījumiem, samitrina un spēcīgi berž, lai no tām atdalītos lidspārni. Tad sēklas vēlreiz tiek žāvētas, līdz tiek iegūtas pilnībā tīras un smalkas sēkliņas.

2002. gadā Vijciema čiekurkalte iekļauta Eiropas kultūras mantojuma sarakstā, bet 2008. gadā tā ieguva neparastā Eiropas kultūras mantojuma statusu, pirms trīs gadiem – industriālais mantojums tūrismam. Savukārt no 2019. gada čiekurkalte iekļauta Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā, bet 2020. gadā tā ieguva valsts nozīmes industriālā pieminekļa statusu.

AS “Latvijas valsts meži” (LVM) meža koku sēklu plantācijās šobrīd ražas laiks – čiekuru ievākšana. Plānots ievākt ap 900 hektolitriem priežu un ap 190 hektolitriem egļu čiekuru. Pēc čiekuru novākšanas tie nonāk kādā no "LVM Sēklas un stādi” čiekurkaltēm – Rendā, Kalsnavā vai Vijciemā.

Lasīt vairāk: