04 • 12 • 2020

Latvijas valsts mežos top recepte no meža veltēm

0b0a8297

AS “Latvijas valsts meži” (LVM) sadarbībā ar garšas ekspertu un šefpavāru Māri Jansonu piedāvā visiem mežā gājējiem pīles krūtiņas recepti, kas gan lieliski papildinās svētku galdu, gan iederēsies ikdienas maltītē. Receptes viena no svarīgākajam sastāvdaļām ir egļu dzinumi, kas ar savām garšas niansēm piešķir ēdienam meža sajūtu.  

Receptes “Pīles krūtiņu ar batāšu krēmu un marinētiem jauniem egļu dzinumiem” pagatavošanai nepieciešamās sastāvdaļas divām porcijām.  

Pīles krūtiņas pagatavošanai vajadzēs:

  • pīles krūtiņa, 2 gab.;
  • olīveļļa cepšanai;
  • kumīna sēklas, koriandra sēklas, lavandas ziedi, pa šķipsnai no katras;
  • medus, 2 ēdamk.;
  • sāls, pipari pēc garšas. 

Pīles krūtiņai izrauj cietās spalvas. Ādu sarūto ar asu nazi, bet ne līdz miesai. Cep uz pannas olīveļļā, uz lēnas uguns, līdz puse no ādas taukiem sacepas. Pacep no otras puses, tad ādu nozied ar medu. Vienmērīgi pārkaisi pīles noziesto ādu ar veselām kumīna, lavandas un koriandra sēklām. Noglazē ādu uz pannas zeltaini brūnu. Turpini cept uz otras puses, seko līdzi, lai pīle nepārcepas – tai jābūt vidēji ceptai. Pirms pīli liec galdā, to uz dažām minūtēm atpūtini. 

Batāšu krēma pagatavošanai sarūpē šādas sastāvdaļas:

  • batāte, 3 gab. jeb 600g;
  • sviests, 100 g;
  • ūdens;
  • sāls;
  • vaniļas pogaļa, 1 gab. 

Batāti pārgriez uz pusēm un liec krāsnī cepties ar visu mizu. Cep, līdz mīksta. Izgreb ar karoti mīkstumu. Liec blenderī un pievieno kubos sagrieztu sviestu. Pusi no vaniļas pogaļas izsēklo un pievieno biezenim. Blenderē, līdz sviests izkūst un ar karoti palīdzi masai viendabīgi sakulties, kad blenderis ir izslēgts. Ja krēms nepieciešams vijīgāks, tam var pievienot arī ūdeni. Sāli pievieno pēc garšas. 

Pagatavo sarkano kāpostu un melnsakni! 

Sarkano kāpostu noskalo un pārgriež uz pusēm. Nozied to ar olīveļļu un pārkaisi ar sāli – pēc tam liec cepties cepeškrāsnī 180 grādos aptuveni 40 minūtes, līdz vidus ir salīdzinoši mīksts, tajā iedurot ar kociņu vai nazi. Apdegušās ārējās lapas nolobi nost. Sagriez kāpostu daivās tā, lai kacens to satur kopā. Pirms pasniegšanas apcep uz pannas kopā ar pīli. 

Melnsaknei nogriez nost galus un kārtīgi nomazgā. Liec vārīties katliņā, līdz tā kļūst mīksta. Nomizo. Apcep uz pannas vai nosvilini ar gāzes lodlampu. 

Marinētu jauno egļu dzinumu pagatavošanai tev vajadzēs:

  • baltvīna etiķa marinādi;
  • baltvīna etiķi, 200ml;
  • cukuru, 200 g;
  • ūdens, 100 ml;
  • šķipsnu sāls. 

Sajauc sastāvdaļas un viegli uzsildi, lai cukurs izkūst. Jaunos egļu dzinumus lasi pavasarī; nomazgā, nožāvē un sapako saldēšanai. Tos vēlāk var izmantot marinēšanai, dzērieniem, desertiem, eļļām. Svaigus vai saldētus jauno egļu dzinumus aplej ar etiķa marinādi, līdz tie ir pilnībā noklāti. Marinē 24 stundas. 

Buljona mērces pagatavošanas padomi 

Praktiski buljona mērci ir ilgi pagatavot mājās, bet tas ir tā vērts! Tāpēc pavārs Māris Jansons iesaka sameklēt informāciju interneta vietnēs ar atslēgas vārdu “buljona mērce” jeb angliski “Demi glace sauce”. 

Pīles krūtiņu pārgriez uz pusēm vai šķēlītēs. Kārto uz šķīvja batāšu krēmu, kāpostu, melnsakni, visu kopā pārlej ar buljona mērci un dekorē ar marinētiem egļu dzinumiem. 

Lasīt vairāk: