27 • 11 • 2020

Latvijas valsts mežu stipendija mākslā 2020: racionālā un emocionālā saspēle

atis izands lvm stipendiats1

Attēlā: LMA prorektors Andris Vītoliņš (pa kreisi) un stipendijas ieguvējs Atis Izands (pa labi).

Mežsaimniecība ir prasmju un zināšanu kopums, kas no paaudzes paaudzē tiek mantots un atbildīgi pilnveidots. Mežsaimnieku rūpes par ilgtspējīgu meža audzēšanu nereti kalpo par iedvesmas avotu mākslinieku radošajiem darbiem. AS “Latvijas valsts meži” (LVM) un Latvijas Mākslas akadēmijas rīkotajā konkursā “Latvijas valsts mežu stipendija mākslā 2020” jaunie mākslinieki pauž savu pieredzi un izpratni par mežu.

Žūrijas komisija, ņemot vērā pretendentu māksliniecisko profesionalitāti un darba atbilstību konkursa prasībām, par šī gada stipendijas saņēmēju atzina radošās kompozīcijas glezniecībā "Zaļā sala" autoru Ati Izandu. Uzvarētājs iegūst 1500 eiro stipendiju turpmākai mākslinieciskā talanta attīstīšanai. Apsveicam!

gif stipendijas
“Sākotnēji vēlējos veidot "datu vizualizāciju" par Latvijas mežiem, taču darba gaitā sapratu, ka mežs ir kas vairāk, tas ir simbols, kas pieder visiem. Jautājums tikai, kā mēs to lietojam un kādu to nodosim tālāk nākamajām paaudzēm. Mežu var novērtēt racionāli, bet līdzīgi kā mākslā, ir grūti novērtēt tā emocionālo un estētisko devumu,” par darba tapšanas gaitu un uzaicinājumiem stāsta stipendiju konkursa uzvarētājs Atis Izands. Jaunais mākslinieks piebilsts: “Man mežs ir vieta, kur pastaigāties un sakārtot domas, vienlaikus – kopā ar ģimeni vākt mellenes un sēnes.”

Piedāvājam iepazīties ar stipendiju konkursa finālā iekļuvušajiem mākslinieku piecpadsmit darbiem. Dažāda augstuma un platuma audekli, dažādas gleznojuma tehnikas un noskaņas – tomēr visus darbus vieno meža temats, saistot jaunradi ar jaunaudzi un veidojot asociācijas par mākslas mijiedarbību ar vides ilgtspējīgu attīstību un meža augošo lomu Latvijas tautsaimniecībā. 

Jaunā māksliniece Līva Blumberga, kura konkursam iesniedza divus darbus ("Saturs" un "Forma") stāsta: “Mežs man ir svaiga gaisa malks, kā iemīta taciņa no bērnības. Tā ir vide, kurā labprāt uzkavējos un kurā vēlos atrasties arvien biežāk. Mežs palīdz man būt laimīgai un harmoniskai. Nav jāseko konkrētai darbībai, lai sajustos patiess un brīvs. Jūtu iedvesmu, kad vienkārši skatos uz koku saknēm, stumbriem un zariem. Kā gaisma spēlē mežā, kad gaismas stari tiek lauzti koku stumbros, brikšņos un jaunaudzēs. Savos konkursam iesniegtajos darbos vēlos paust vienkāršu patiesību, par mežu kā brīnumu un mežu kā kokmateriālu, kuru drīkstam izmantot, taču pretim dodot līdzsvarotu resursu saimniekošanu un jaunu koku audzēšanas rūpi.”

Stipendiju konkurss “Latvijas valsts mežu stipendija mākslā” notiek jau piekto gadu. Stipendijas mērķis ir veicināt akadēmijas studentu vidū izpratni par mežu kā Latvijas lielāko atjaunojamo resursu, kas nemitīgi aug. Papildu informācija vietnē www.lvm.lv/maksla.

Lasīt vairāk: