12 • 11 • 2020

LVM padome izvērtējusi AS “Latvijas valsts meži” deviņu mēnešu darbības rezultātus

ae d 253142

2020. gada deviņos mēnešos AS “Latvijas valsts meži” (LVM) peļņa pirms uzņēmuma ienākuma nodokļa nomaksas ir 65,8 miljoni eiro, savukārt apgrozījums pārsniedz 260 miljonus. Uzņēmums ir realizējis plānotos darbus meža atjaunošanā un kopšanā, izaudzēti 54 miljoni meža koku stādu un sasniegti plānotie rādītāji koksnes pārdošanā.

LVM padome, izvērtējot šī gada uzņēmuma darbības rezultātus, secinājusi, ka LVM ir izdevies pārsniegt plānotos ieņēmumus, kā arī samazināt izmaksas. Līdz ar to, par spīti ārkārtējai situācijai un citiem pārbaudījumiem, uzņēmuma darbības mērķi šogad tiks izpildīti – gan piegādāto kokmateriālu apjomu ziņā, kas ir svarīgi meža nozarei, gan arī ienākumu ziņā, kas ir būtiski uzņēmumam un valstij kā īpašniekam.

LVM ieņēmumi 2020. gada deviņos mēnešos ir 261,2 miljoni eiro, tai skaitā ieņēmumi no koksnes produktu – apaļkoksnes sortimentu, augošu koku un šķeldu –  pārdošanas 247,8 miljoni eiro. Salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu, ieņēmumi no apaļkoksnes sortimentu realizācijas ir par 31,4 miljoniem eiro mazāk, ko ietekmējušas zemākas koksnes pārdošanas cenas visā Eiropā. Realizēti 5,45 miljoni kubikmetru apaļkoksnes sortimentu un 180 tūkstoši kubikmetru augošu koku, kā arī 289 tūkstoši megavatstundu šķeldu. Šajā laikā gūtie ieņēmumi no minerālo materiālu un to maisījumu pārdošanas ārējiem klientiem sastāda 1,6 miljonus eiro, realizējot 430 tūkstošus kubikmetrus materiāla.

“Šī gada pirmie deviņi mēneši ne vien Latvijā, bet visā pasaulē uzņēmējdarbībai ir bijis izaicinājumu pilns laiks. Protams, salīdzinot ar citām nozarēm, kur gan apjoma, gan peļņas kritums sasniedz 50 %, atsevišķos gadījumos pat 100 %, LVM šī situācija nav tik dramatiska. Mūsuprāt, stabilitāti rada vēsturiski pieņemti pareizi menedžmenta lēmumi. Tādēļ uzņēmumam izdevies izdarīt plānotos darbus un gūt peļņu, kas ir lielāka, nekā plānots,” skaidro LVM padomes priekšsēdētājs Jurģis Jansons.

Labvēlīgu laika apstākļu dēļ jau martā tika uzsākta meža stādīšana, šogad iestādīti 10,5 tūkstoši hektāru jaunu mežaudžu. Savukārt jaunaudzes koptas 20,3 tūkstošu hektāru platībā.

Deviņos mēnešos mežsaimniecības attīstībā investēti 39,6 miljoni eiro, tai skaitā 32,8 miljoni eiro ieguldīti meža infrastruktūrā – ceļu  un tiltu būvniecībā, meliorācijas sistēmu atjaunošanā un koka vairogu brauktuvju izgatavošanā. Ekspluatācijā nodoti 155 kilometri meža ceļu, atjaunotas un pārbūvētas meža meliorācijas sistēmas pavisam 3,1 tūkstoša hektāru platībā. 

Latvijas iedzīvotāji arvien vairāk novērtē iespēju doties dabā, lai baudītu atpūtu svaigā gaisā. Pateicoties ieņēmumiem no koksnes realizācijas, LVM uztur vairāk nekā 300 bezmaksas atpūtas vietas, kur labiekārtotas piknika vietas ar galdu un soliem, izveidotas koka laipas un skatu torņi, kas uzlabo atpūtas kvalitāti un pieejamību visiem interesentiem. Ģimeņu iecienīto Latvijas valsts mežu dabas parku Tērvetē un Pokaiņu mežu līdz septembra beigām kopumā apmeklējuši 145,3 tūkstoši cilvēku.

Lasīt vairāk: