30 • 06 • 2020

Meža atjaunošanas pavasara sezona noslēgusies, sākta jaunaudžu kopšana

jaunaudze

Meža atjaunošanas pavasara cēliens ir noslēdzies – vairāk nekā 10 300 hektāru lielā valsts mežu platībā iestādīti vairāk nekā 28 miljoni augstvērtīgu meža koku. Taču tas nenozīmē, ka rosība mežā ir apsīkusi. Lai jaunais mežs būtu kvalitatīvs un izturīgs, AS “Latvijas valsts meži” (LVM) apsaimniekotajās platībās rit agrotehniskās kopšanas darbs, jūlijā atsāks arī jaunaudžu kopšanu.

“Pirmās prognozes, ka meža stādīšanas darbi sekmīgi turpināsies jau no februāra, tomēr nepiepildījās. Aukstās naktis un samērā mazais saules daudzums dienā ieviesa savas korekcijas. Stabilu stādīšanas sezonu sākām aprīļa sākumā, ik nedēļu iestādot vairāk nekā 1400 ha jauna meža,” par stādīšanas gaitu stāsta LVM mežkopības plānošanas vadītājs Edmunds Linde.

Atlikušie meža stādīšanas darbi tiks turpināti rudenī. Kopumā 2020. gadā ir plānots iestādīt mežu 10 475  hektāru platībā un dabīgi atjaunot 5 460 hektāru platībā.

agro

Agrotehniskā kopšana - lai gana saules un barības vielas

Lai jaunais mežs augtu skaists un izturīgs pret vēju un snieglauzi, ledlauzi, par to jārūpējas, nodrošinot kokiem pēc iespējas labvēlīgākus augšanas apstākļus. Katram kopšanas darba posmam, kas tiek īstenots LVM apsaimniekotajos mežos, ir savs mērķis.

Īsi pēc meža iestādīšanas tiek veikta agrotehniskā kopšana, lai atbrīvotu jaunos stādījumus no zālaugu apēnojuma un sakņu konkurences, ļaujot kociņiem netraucēti augt. Šogad šādā veidā plānots izkopt 27,2 tūkstošus hektāru, pamatā mākslīgi atjaunotās platības vecumā līdz četriem gadiem. Liela vērība tiek pievērsta priežu un bērzu stādījumiem. Šīs koku sugas ir jūtīgas pret apēnojumu, tām nepieciešama saules gaisma.

“Agrotehniskās kopšanas darbs ir darba veids, kas tiek veikts atkarībā no nepieciešamības noteiktajā platībā. Ja vasara ir sausa un auksta, un aizzēlums veidojas lēni, nav nepieciešamība kopt platības, bet, ja vasara ir nokrišņiem bagāta, silta vai pat karsta, – platības, kur nepieciešama agrotehniskā kopšana, būs vairāk, nekā plānots. Tāpēc agrotehniskās kopšanas darbi šobrīd jau aktīvi rit visos reģionos,” skaidro LVM mežkopības plānošanas vadītājs.

Kopsana

Jaunaudžu kopšana - rūpēs par nākotnes kvalitatīvo mežu

Jūlijā valsts mežos plānots atsākt intensīvu jaunaudžu kopšanu, kas pavasarī ik gadu, lielā daļā platību, tiek pārtraukta putnu ligzdošanas laikā. Pavasara un vasaras sākuma periodā jaunaudžu kopšanas darbi netiek veikti līdz 10 gadus vecos lapu koku un priežu mežos, kā arī līdz 30 gadus vecās egļu audzēs. Darbi netiek veikti mikroliegumos un to buferzonās, īpaši aizsargājamās dabas teritorijās, ūdeņu un purvu aizsargjoslās.

Jaunaudžu kopšanu veic, lai ne tikai izveidotu augšanas apstākļiem piemērotu audzes sastāvu un uzlabotu koku augšanas apstākļus, veidojot veselīgas, noturīgas, pēc iespējas vienmērīgākas audzes, kas ļauj kokiem augt ātrāk un būt veselīgākiem, bet arī, lai samazinātu sniega un vēja bojājumu riskus, saglabātu un veidotu sugu daudzveidību, vizuālo kvalitāti un kultūrvēsturisko mantojumu un samazinātu nākotnes mežizstrādes izmaksas. Jaunaudžu kopšanai izmanto krūmgriezi un motorzāģi.

LVM eksperti aicina meža velšu vācējus būt vērīgiem jaunaudzēs, kur aug bagātīga aveņu raža, un izpļautajās vagās pārvietoties uzmanīgi, lai zem kājām nesamītu jauno meža stādiņu.

Lasīt vairāk: