05 • 06 • 2020

Kurzemē ceļotājus gaida atjaunotās “Kaltenes kalvas” un “Zilokalnu avots”

kaltenes kalvas

AS “Latvijas valsts meži” (LVM) Ziemeļkurzemes reģionā pabeigti atjaunošanas darbi tūristu iecienītajā dabas takā “Kaltenes kalvas” un atpūtas vietā “Zilokalnu avots”. Darbi tika veikti, lai uzlabotu tūrisma objektu infrastruktūru un pieejamību.

Jaunas koka laipas un tiltiņi

Dabas takā “Kaltenes kalvas”, ko nesteidzīgām pastaigām īpaši iecienījuši kurzemnieki, atjaunotas koka konstrukcijas – laipas un tiltiņi –, kā arī nozāģēti un izvesti kaltušie koki, kas apdraudēja viesu drošību.

“Mežs ir lieliska vieta, kurp doties bezrūpīgā atpūtā, prom no cilvēku burzmas un pilsētas trokšņa. Kalvenes kalvās esam pabeiguši koka laipu un tiltiņu atjaunošanu, nodrošinot apmeklētājiem drošu un patīkamu pastaigu 1,5 kilometru garumā, aicinot smelties jaunas zināšanas izvietotajos informācijas stendos,” aicina LVM Ziemeļkurzemes reģiona meža apsaimniekošanas plānošanas vadītājs Andris Verners.

Dabas taka "Kalvenes kalvas" pazīstama ar lielajiem akmens krāvumiem. Šie ir unikāli veidojumi, jo nekur citur Latvijas piekrastē tie nav sastopami. Apsūnojušie, ar mežu apaugušie vaļņveidīgie akmens krāvumi veidojušies pirms vairākiem tūkstošiem gadu, atkāpjoties Baltijas ledus ezeram.

Pēc avota ūdens – turpmāk drošāk un ērtāk

Arī tūrisma vietā “Zilokalnu avots” ir pabeigti plānotie remontdarbi. Turpmāk avota ūdens kārotājiem būs atvieglota piekļuve avota ūdens ņemšanas vietai, jo pārbūvējām laipu un ūdens ņemšanas vietu,” stāsta Andris Verners.

“Zilokalnu avots” ir labiekārtota ūdens ņemšanas vieta Kaļķupes ielejas dabas lieguma zonā. Ceļu no Vīdales uz Melnsila pusi, vietējie sauc par Knipeļdambi. To esot būvējusi vācu armija Pirmā pasaules kara laikā, liekot uz ceļa apaļkokus un apberot tos ar granti.

Novērtējot iedzīvotāju vēlmi atpūsties dabā, LVM ir izveidojusi vairāk nekā 340 tūrisma vietas visā Latvijā, ik gadu rūpējoties par to uzturēšanu un atjaunošanu. Tāpēc iedzīvotāji aicināti būt atbildīgiem, rūpēties par kārtību atpūtas vietās un savākt pēc sevis atkritumus.  

Iedvesmu jauniem piedzīvojumiem var smelties www.mammadabakarte.lv 

Lasīt vairāk: