02 • 06 • 2020

AS “Latvijas valsts meži” 2019. gadā sasniedz lielākos ieņēmumus uzņēmuma vēsturē, valstij izmaksās 76 065 500 eiro

ae jaunaudze copy

AS “Latvijas valsts meži” (LVM) apstiprinātais gada pārskats liecina, ka uzņēmuma ieņēmumi 2019. gadā bija 379,3 miljoni eiro, kas ir par 11,9% vairāk nekā 2018. gadā. Vienlaikus tas ir labākais darbības rādītājs uzņēmuma vēsturē.

LVM prognozētā peļņa pirms uzņēmuma ienākuma nodokļa sasniedza 118,2 miljonus eiro, pārsniedzot iepriekšējā gada rādītājus par 8 miljoniem. Uzņēmuma akcionāru sapulcē tika pieņemts lēmums valstij izmaksāt vairāk nekā 76 miljonus eiro, tai skaitā 60,9 miljonus eiro dividendēs par valsts kapitāla izmantošanu un 15,2 miljonus eiro uzņēmumu ienākuma nodoklī.

LVM pērn izkopa jaunaudzes 31,2 tūkstošu hektāru platībā, kas ir par 2,1 tūkstoti hektāru vairāk nekā pirms gada. Meža sēšana un stādīšana veikta 9,3 tūkstošos hektāru, nedaudz pārsniedzot iepriekšējā gada rezultātus.

“2019. gada notikumi ļāva izvērtēt uzņēmuma gatavību nestandarta situācijām. Pieprasījuma un koksnes cenas kritums 2018. gadā, kura sekas izjutām arī pērn, ieviesa korekcijas uzņēmuma plānos un ietekmēja ieņēmumus atsevišķos sektoros. Vienlaikus mainīgie klimatiskie apstākļi ievērojami apgrūtināja ziemas cirsmu izstrādi. Tomēr par spīti sala trūkumam, pateicoties veiktajām investīcijām meža ceļu loģistikas tīklā, saviem klientiem varējām nodrošināt nepārtrauktu apaļkoksnes plūsmu, kā arī veiksmīgi strādājām citos uzņēmuma stratēģiski svarīgos virzienos tostarp meža koku stādu un šķeldas pārdošanā. Šobrīd redzam – gan ārkārtējā situācija, gan cenu svārstības būs vieni no nozares ietekmējošiem faktoriem, kāpēc savās prognozēs šim gadam esmu piesardzīgs,” skaidro LVM prezidents Roberts Strīpnieks.

Līdztekus apaļkoksnes realizācijai 6,5 miljonu kubikmetru apjomā, 2019. gadā pārdoti arī 56,3 miljoni meža koku stādu, kas ir par 3,9 miljoniem vairāk nekā iepriekšējā gadā. 53% jeb 29,8 miljoni stādu pārdoti privātajiem mežu īpašniekiem, tai skaitā eksportēti 13,9 miljoni stādu.

priedes 1 aprite 1

Vērtējot šķeldas apjomus, 2019. gadā pārdots 481 tūkstotis megavatstundu, pārsniedzot 2018. gada apjomus par 74 tūkstošiem megavatstundu.

Investē meža infrastruktūrā

LVM ieguldījums meža infrastruktūrā pērn veidoja 46 miljonus eiro, kas ir daļa no kopējās investīciju programmas 56 miljonu eiro apmērā. Lielākais ieguldījums novirzīts meža ceļiem, kas sasniedza 40 miljonus eiro, savukārt meliorācijas sistēmu atjaunošanai ieguldīti 6 miljoni eiro. Pateicoties ilgtspējīgai mežsaimniecībai, augstvērtīgiem stādiem un sakārtotai meliorācijas sistēmai, līdz 2050. gadam plānots kāpināt meža ražību par 25%.

Līdz ar savas laboratorijas izveidi minerālo maisījumu atbilstības novērtēšanai LVM var efektīvāk apsaimniekot derīgo izrakteņu resursus ilgtermiņā un kāpināt pārdošanas apjomus. Pērn ieņēmumi no “LVM Zemes dzīles” sasniedza 5,5 miljonus eiro.

“Esmu pateicīgs ikvienam uzņēmuma darbiniekam, kurš sniedzis ieguldījumu uzņēmuma izaugsmes kaldināšanā, kā arī mūsu klientiem, pakalpojumu sniedzējiem un sadarbības partneriem par izrādīto uzticību, lojalitāti un atbildību. Ilgtspējīgi apsaimniekojot valsts mežus jau vairāk nekā 20 gadus, rezultāts ir redzams, tas ir nozīmīgs meža nozarei, Latvijas tautsaimniecībai un sabiedrībai. Veidosim plaukstošu Latviju!”, teic LVM prezidents Roberts Strīpnieks.

Lasīt vairāk: