08 • 05 • 2020

AS “Latvijas valsts meži” piedāvā meža izziņas materiālus skolēniem attālinātām mācībām

 f64 meza dienas 20190525 076

Lai sniegtu bērniem iespēju izzināt mežu, mācoties attālināti ārkārtas situācijas laikā, AS “Latvijas valsts meži” (LVM) ir sarūpējusi jaunus elektroniski pieejamus materiālus par mežu skolām. Materiāli papildina jau esošo plašo mācību līdzekļu klāstu, kur sev piemērotas nodarbības atradīs jebkura vecuma bērni.

Pašiem mazākajiem – pirmsskolniekiem LVM ekoprogrammas “Cūkmena detektīvi” ietvaros jau no 27. aprīļa pieejamas Cūkmena video nodarbības, kurās bērniem ir iespēja mācīties atšķirt sliktās un labās lietas dabā, sekojot noteiktiem “detektīvu” soļiem. Katru darba dienu Cūkmena facebook lapā un vietnē www.cukmens.lv tiek publicēts jauns video, ar kura palīdzību bērni kopā ar vecākiem var apgūt kādu no 4 ekoprogrammas tēmām, papildus izmantojot arī izdrukājamas darba lapas. Kā vēsta Līga Abizāre, LVM Komunikācijas projektu vadītāja, tad “bērni var iesūtīt paveikto “Cūkmena detektīvu” darbu fotogrāfijas no 27. aprīļa līdz 1. jūnijam (ieskaitot) uz Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt. un pats Cūkmens izlozēs pārsteiguma balvu ieguvējus no visiem iesūtītajiem darbiem 5. jūnijā, publicējot par to īpašu video!”

Pamatskolniekiem ir iespēja doties dabā un veikt starpdisciplināru patstāvīgo pētniecisko darbu, izmantojot pilnveidoto mācību materiālu “Koka pase”. Tajā pieejamas 10 darba lapas 10 dažādos mācību priekšmetos par koku pētīšanu un 10 Latvijā izplatītu koku sugu noteicējs jeb “Kokmīļu ABCD”. Materiālu skolēni var  lejupielādēt šeit  un izdrukāt, savukārt, skolotājiem var papildus noderēt metodiskie norādījumi “Koka pases” pildīšanai, kas publicēti iepriekš sagatavotajā metodiskajā līdzeklī “Izzini mežu”. Vislabāk šīs darba lapas piemērotas 3. – 6. klašu skolēniem, bet tās būs interesantas arī jaunāka vecuma bērniem kopā ar vecākiem.

 g6a8143

Sākts darbs pie jauna digitāla mācību materiāla izstrādes arī 5. – 7. klašu skolēniem – tas būs elektronisks ceļvedis drošai un atbildīgai atpūtai dabā “Laižam mežā!”. Ar tā palīdzību skolēni varēs interaktīvā veidā nākamajā mācību gadā pildīt uzdevumus un saņemt atgriezenisko saiti. Tāpat arī 8. – 9. klašu skolēniem tiek gatavots jauns mācību un metodiskais līdzeklis “Mežotājs”, kurā spēles veidā skolēni apgūs ilgtspējīgas mežsaimniecības pamatus.

LVM atgādina, ka jau šobrīd skolas var izmantot attālinātā mācību procesā arī citus elektroniski pieejamus mācību materiālus par mežu:

  1. Meža apsaimniekošanas interaktīvais cikls
  2. Videostāsts par AS "Latvijas valsts meži" darbību "Mežs cilvēkiem"
  3. Videostāsts "Atrodi savu ceļu" par mācību un karjeras iespējas meža nozarē
  4. Metodiskais līdzeklis skolēnu uzņēmējspējas pilnveidei par mežu "Bioekonomika skolās"

Tāpat skolēni ir aicināt vērot tiešraidē ērgļu ligzdošanu:https://www.lvm.lv/sabiedribai/web-kameras un atpūsties dabā atbildīgi. LVM  jauniešu izglītošanu praktizē jau vairāk nekā 10 gadus un kopā ar izglītības ekspertiem skolās visā Latvijā realizē mācību programmas dažāda vecuma bērniem – sākot no sākumskolu audzēkņiem līdz pat augstskolu beidzējiem. Ik gadu LVM skolu programmās piedalās vairāk nekā 20 000 dalībnieku. Papildu informācija www.lvm.lv/skolam