13 • 03 • 2020

#paliecmājās tepat Latvijā!

paliecmajas3 copy

AS “Latvijas valsts meži” (LVM) pievienojas iniciatīvai #paliecmājās, aicinot iedzīvotājus būt atbildīgiem šajā ārkārtējā situācijā, kas radusies koronavīrusa COVID-19 izplatības dēļ Latvijā un visā pasaulē, un tvert mieru un svaigu gaisu dabā, kas ikvienam bez maksas pieejama tepat Latvijā. Mums ir skaista daba, tik daudz neiepazītu un vēl neapmeklētu meža taku un vietu, kur ļauties nesteidzīgām pastaigām un atgūt spēkus no ikdienas rūpēm. Vienlaikus būtiski ir ievērot Veselības ministrijas un Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) izstrādātos piesardzības pasākumus, lai izvairītos no saslimšanas un vīrusa izplatības.

plakats

Lielisks galamērķis, kur baudīt tuvojošos pavasari un vērot vieglo putnu lidojumu, ir koka skatu torņi, piemēram, Kurzemes pusē vērts uzkāpt Ūdrukalna skatu tornī, kura pakājē atrodas LVM Gulbju ezers un atpūtas un tūrisma centrs “Spāre”, savukārt Zemgales pusē interesentus gaida Ložmetējkalna skatu tornis.

Ceļojums kļūs vēl aizraujošāks, minot līkumainās purva takas, kas šajā gadalaikā ļauj vērot neparastās purva ainas. Piemēram, Tīrumnieku dabas taka, kuras ceļš izklāts ar koka laipām, lai pastaiga būtu patīkama arī nesagatavotam gājējam. Tīrumnieku purva ezera krastā, uz kuru ved laipu taka, izveidota neliela atpūtas vieta ar skatu laukumu. Iedvesmu pastaigu taku, piemēram, Kaņiera niedrāja, Ragakāpas, Purezera un citu maršrutu atklājumiem var smelties taku stāstos https://www.tvnet.lv/timeline/takas.

Interesantāko maršrutu palīdzēs ieplānot LVM GEO lietotne, kurā apkopota informācija par vairāk nekā 300 tūrisma vietām visā Latvijā, kuras LVM ik gadu uztur un atjauno. Lietotnē atrodama informācija arī par labiekārtotām atpūtas vietām ar ugunskura vietām, kur ir iespēja atgūt spēkus pēc pastaigas ar līdzpaņemto našķi meža smaržu ielenkumā – piedzīvojums #ejammežā garā! Savukārt jaunais projekts “Mežtaka” aicina doties pārgājienā Latvijas mežos, minot meža takas gar skaistākajām ainavām. Sportiskas aktivitātes cienītāji savukārt ar divriteni var izbraukt Smiltenes apkārtnes kalnainos meža ceļus, izvēloties vienu no trim savām spējām piemērotāko velotakas maršrutu. Iedvesmai: Iepazīsti Latviju – četras skaistākās velo dabas takas.

Katram gadalaikam piemīt sava burvība – pavasaris ļauj vērot dabas un dzīvnieku mošanos no ziemas miega. LVM vides izglītības un izpētes projekta “Putni un zvēri purvā” ietvaros ikvienam interesentam ir iespēju vērot dabu ar tiešsaistes kameru starpniecību un piedzīvot daudzus interesantus un ikdienas steigā nepamanītus notikumus. Piemēram, pašreiz spraigi un gaidu pilni notikumi risinās klinšu ērgļu ligzdā, kur ērgļu tēviņš Virsis un mātīte Spilve gatavojas ligzdošanas sezonai. Ja klinšu ērgļu pārim būs ola – tas būtu retums, jo Eiropā nekas tāds tiešsaistē līdz šim vēl nav redzēts. Tiešsaistes kameras - https://www.lvm.lv/sabiedribai/web-kameras.

ejam meza darit copy

Saistībā ar COVID-19 vīrusa izplatību Latvijā, līdz šī gada 14. aprīlim Latvijā izsludināta ārkārtējā situācija. Skolās tiek pārtrauktas mācības, ierobežota kultūras un sporta pasākumu norise, bet epidemioloģiskās drošības pasākumi iedzīvotājiem, kuri atgriezušies no vīrusa skartajām valstīm, ir obligāti, nevis tikai ieteikuma līmenī.

Ieteicamie piesardzības pasākumi Covid-19 ierobežošanai:

  • bieži mazgājiet rokas ar ziepēm, īpaši pēc kontakta ar slimiem cilvēkiem vai viņu apkārtējo vidi,
  • ievērojiet distanci vismaz 2 metri no cilvēkiem ar akūtas elpceļu infekcijas simptomiem,
  • klepojot un šķaudot izmantot vienreiz lietojamās salvetes vai aizsegt muti ar elkoni un pēc tam nomazgāt rokas,
  • sekojiet vietējo iestāžu norādījumiem.

Ja radušies jautājumi saistībā ar "Covid-19", iedzīvotāji aicināti zvanīt Slimību profilakses un kontroles speciālistiem: 67387661 (darba dienās, no plkst. 08.30 līdz plkst. 17.00).

Lasīt vairāk: