04 • 02 • 2020

LVM piedalās Latvijas izcilo uzņēmumu inovāciju forumā

uznemumu forums izlase 3

30. janvārī Rīgā notika Latvijas izcilo uzņēmumu inovāciju forums, kurā piedalījās AS “Latvijas valsts meži” (LVM) un citu lielāko Latvijas valsts kapitāla daļu uzņēmumu pārstāvji, valsts pārvaldes un pētniecisko institūciju darbinieki, kā arī nozares eksperti. Foruma dalībnieki novērtēja nepieciešamību ieviest jaunu sadarbības veidu - interešu kopienas, kopīgi attīstot inovāciju ekosistēmu, veicinot lielo datu izmantošanu, uzlabojot pētniecības un attīstības rādītājus, kā arī rodot risinājumus tehnoloģiska rakstura problēmām un izaicinājumiem.

“Lai lauztu novecojušos stereotipus par to, ka valsts uzņēmumi ir konservatīvi, lēni un smagnēji, pirms diviem gadiem četru valsts kapitālsabiedrību vadītāji un pārstāvji satikās vienkopus, lai dalītos pieredzē, veidotu kopīgus izpētes projektus un stiprinātu inovāciju ekosistēmu Latvijā. Ir aizvadīti četri inovāciju forumi un īstenoti vairāki sadarbības projekti. Piemēram, ar Latvijas mobilo telefona sadarbojamies dronu jomā, ar Latvenergo pētām iespējas mehanizēti apstrādāt koksni, kokškiedras ražošanai,” stāsta LVM Attīstības daļas vadītāja Ilga Bērzkalna.

uznemumu forums izlase 15

Viesis no kaimiņvalsts Somijas – Ziemeļvalstu rūpniecības tīkla "Combient" biznesa attīstības viceprezidents, Somijas informācijas sabiedrības attīstības centra priekšsēdētājs Ilkka Lakaniemi. Pēc viņa teiktā, izaicinājumi valsts uzņēmumiem ir līdzīgi gan Latvijā, gan Skandināvu valstīs, bet ir dažas pieredzē balstītas rekomendācijas, kas ir jāņem vērā. Piemēram, būtu vēlams, lai valsts kapitāla daļu uzņēmumu sadarbību koordinētu un uzraudzītu kāda neitrāla puse. Vērtīgi būtu ņemt vērā, ka šāda veida sadarbību atvieglotu ekosistēmas tehniskās platformas izveide, kas palīdzētu efektīvāk organizēt informācijas apmaiņu. Atzinīgi tika novērtēta interešu kopienu ieviešana, jo tieši šāda veida koncepts veiksmīgi darbojas arī citās valstīs.

Ar saviem stāstiem forumā uzstājas četras jaunizveidotās uzņēmumu kopienas: Inovāciju ekosistēmas kopiena, Lielo datu kopiena, Pētniecības un attīstības kopiena un Tehnoloģiju kopiena. Katrai no tām ir savi uzdevumi un mērķi:

  • Inovāciju ekosistēmas kopiena plāno identificēt valsts kapitāla daļu uzņēmumu kopīgos izaicinājumus un risināt sadarbības praktisko un juridisko pusi.
  • Lielo datu kopienas mērķis ir radīt labās prakses piemērus darbā ar lielajiem datiem un kļūt par vērtīgu kompetences centru valsts politikas veidotājiem, akadēmiskajam sektoram un uzņēmējdarbības videi.
  • Pētniecības un attīstības kopienas uzdevums ir saprast, kāpēc R&D (research and development) rādītāji Latvijā ir zemākie Eiropas Savienībā un atrast veidus, kā to risināt.
  • Tehnoloģiju kopiena vēlētos sakārtot IKT pakalpojumu struktūru, identificējot tehnoloģiska rakstura problēmas kopienas uzņēmumos un izvērtējot iespējamos scenārijus to risināšanai

Latvijas izcilo uzņēmumu inovāciju foruma iniciatīvas dalībnieki ir AS "Latvijas valsts meži", SIA "Tet", SIA "Latvijas Mobilais Telefons", AS "Latvenergo", VAS "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs", VAS "Elektroniskie sakari", VAS "Latvijas Pasts", VAS "Latvijas dzelzceļš", kā arī Pārresoru koordinācijas centrs un Ekonomikas ministrija.