11 • 12 • 2019

Skolēnu mācību uzņēmumu konkursā dominē vides aizsardzības tēma

ja kopa

Pirmssvētku noskaņās tirdzniecības centrā “Domina Shopping” aizvadīts ikgadējais Skolēnu mācību uzņēmumu (SMU) pasākums “Cits Bazārs ziemā”, pulcējot 270 skolēnu uzņēmumus no visas Latvijas. AS “Latvijas valsts meži” (LVM), atbalstot skolēnu radošumu un aicinot domāt ilgtspējīgi,  sveica sociāli atbildīgākos skolēnu mācību uzņēmumus.

“Ar “Junior Achievement Latvija” komandu ir izveidojusies ilggadēja sadarbība ne vien “Cits bazārs” ietvaros, bet arī citos organizācijas rīkotajos pasākumos. Ir patīkami vērot, ka ik gadu pieaug to SMU skaits, kas savos plānos iekļauj arī sociālo atbildību, piemēram, rūpes par apkārtējo vidi – šis vadmotīvs bija manāms lielā daļā klātesošo uzņēmumu. Šī gada uzvarētāju komandas gan pamatskolu, gan vidusskolu grupā izcēlās ar vēlmi risināt problēmas, kas aktuālas pašiem jauniešiem, tāpēc priecājamies par viņu piedāvātajiem risinājumiem, kas ir gan efektīvi, gan ilgtspējīgi,”  teic Renāte Ribaka, SMU konkursa žūrijas pārstāve no LVM.

Kā “Sociāli atbildīgākais SMU” vidusskolu grupā tika sveikts SMU “ECOVER” no Rīgas Franču liceja, kas piedāvā likras auduma mācību grāmatu apvākojumus.

49193291242 b7ca4dacc3 o

Savukārt pamatskolu grupā LVM atzinību izpelnījās  SMU “Animal World” no Madonas pilsētas vidusskolas, kas piedāvā atstarojošas vestes un siksniņas mājdzīvniekiem.

ja psk

Latvijas mēroga skolēnu mācību uzņēmumu pasākuma ietvaros jauniešus vērtēja un iedvesmu gaidāmajiem svētkiem smēlās ne tikai apmeklētāji, bet arī  pieredzējuši profesionāļi no uzņēmumiem, akadēmiskajām struktūrām, finanšu sektora un valsts pārvaldes, pasniedzot balvas septiņās nominācijās: Labākais stends, Inovatīvākā biznesa ideja, Labākā pārdošanas komanda, Komerciālākais uzņēmums, Sociālo mediju komunikācijas pārvaldītājs, Uz zināšanām balstīts uzņēmums un LVM atbalstītajā nominācijā – Sociāli atbildīgākais uzņēmums.

“Skolēni kļuvuši radošāki un sociāli atbildīgāki. Šogad jaunieši bija piedomājuši par ekoloģisku un Zero Waste jeb bezatkritumu produktu radīšanu. Putekļu sūcējs no otrreiz pārstrādātiem materiāliem, zaļā dzīvesveida uzsākšanas komplekts, inovatīvas ūdens krūzes – tas ir apbrīnojami, ko viņi ir paveikuši tik īsā laikā! Priecājos arī par cilvēku izrādīto interesi un to, cik daudzi iegādājās skolēnu radītos produktus. Tas ir milzīgs atbalsts un motivācija tam, lai jaunieši no skolēnu mācību uzņēmumiem augtu un attīstītos līdz nopietniem spēlētājiem tirgū,” stāsta “Junior Achievement Latvija” valdes priekšsēdētājs Jānis Krievāns.

49192573793 17808976ee o

SMU ir skolēnu veidots un vadīts mācību uzņēmums, kura darbībai piemīt izglītojošs raksturs. SMU mācību nolūkos pilda īsta uzņēmuma funkcijas un darbojas reālā vidē – skolēni ražo un pārdod preces vai pakalpojums, gūstot praktiskas iemaņas uzņēmējdarbībā, ko turpmāk pilnveidot.

“Junior Achievement Latvija” rīkotais pasākums tiek īstenots LIAA projekta “Inovāciju motivācijas programma” ietvaros, ko līdzfinansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds un Eiropas Savienība. 

 Lasīt vairāk: