10 • 12 • 2019

“Cūkmena detektīvi” – pasaules labāko meža izglītības programmu topā

 mg 9356

Starptautiskā Meža pētniecības organizāciju apvienība (IUFRO) nominējusi AS “Latvijas valsts meži” (LVM) īstenoto bērnudārzu ekoprogrammu “Cūkmena detektīvi” par vienu no labākajām Meža izglītības programmām 2019. gadā.

Vērtējot vairāk nekā 70 programmas 23 pasaules valstīs, “Cūkmena detektīvi” ierindojās starp 10 labākajām meža izglītības programmām, pateicoties pedagoģiskajai kvalitātei, inovatīvajai pieejai un efektivitātei praksē.

Piecu gadu laikā, kopš izveidota mācību programma, to novērtējuši daudzi pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogi un bērni. “Cūkmena detektīvi” aktivitātēs iesaistījusies teju ceturtā daļa no visiem Latvijas bērnudārziem, apvienojot vairāk nekā 20 000 bērnu. Turklāt izstrādātā programma kalpo par iedvesmu un izglītojošu materiālu pedagogu radošajam darbam. Piemēram, Madonas novada Liezēres pamatskolas pirmsskolas izglītības grupu audzinātājas izstrādājušas jaunu metodisko materiālu, lai palīdzētu audzēkņiem apgūt jaunas zināšanas, izmantojot videi draudzīgus un otrreiz pārstrādājamus materiālus.

“Ir būtiski mācību procesā bērniem rast priekšstatu par to, ka daba ir jāsaudzē. Tāpēc daudz vērtīgāk un saudzīgāk no dažādiem materiāliem veidot jaunas funkcionējošas lietas, nevis tās izmest atkritumos. Šajā gadījumā tika radīts uzskates materiāls par to, kā bērniem veiksmīgāk iepazīties un apgūt ģeometriskās figūras, izprast, kādi ir to atveidi. Tajā pašā laikā attīstot visas maņas – tausti, redzi, dzirdi, smaržu, garšu,” stāsta Liezēres pamatskolas pirmsskolas izglītības grupu audzinātājas.

cukmens

2019./2020. mācību gadā par detektīviem apņēmušies kļūt aptuveni 4000 bērni no visas Latvijas. Programmas vēstnesis Cūkmens ir īstens tīru mežu aizstāvis, kas jau paguvis apciemot pieteikušos bērnudārzus un nogādāt bērniem slepeno maisu, kurā atrodami visi nepieciešamie mācību materiāli netīro meža noslēpumu atklāšanai. Lai veicinātu bērnu atbildības sajūtu pret vidi un palīdzētu tiem gūt padziļinātu izpratni par dabā notiekošajiem procesiem, programmas dalībniekiem  gada laikā jāveic vairāki uzdevumi. Aktīviem jābūt gan pašiem bērniem, gan to pedagogiem. Ar viņu līdzšinējo sniegumu var iepazīties mājaslapā www.cukmens.lv un sociālajos tīklos. Arī metodiskais materiāls pedagogiem pieejams internetā.

“Ik gadu apkopojam pedagogu atsauksmes par paveikto gada laikā, lai programmu pilnveidotu. Ir gandarījums, ka pirmskolas iestāžu pedagogi "Cūkmena detektīvi" programmu vērtē kā teicamu līdzekli mācībām par mežu, kā rezultātā ir uzlabojusies bērnu izpratne par dabu un rūpēm par to, kā arī palielinājusies bērnu motivācija mācīties un aktīvi iesaistīties nodarbībās,” skaidro LVM skolu programmas veidotāja Līga Abizāre.

Ekoprogrammas pamatā ir praktiska darbošanās, kuras laikā bērni apgūst mežu un meža produktus. Tā balstās uz 4 tēmām: “Meža netīrie noslēpumi”, “Cūkmenam pa pēdām”, ”Mežs rotaļlietu kastē” un “Audzēsim skābekli!”. Izmantojot īpaši izstrādātas tiešsaistes un galda spēles, dejas, dziesmas, pasakas un vizualizācijas, bērni pilda dažādus detektīvu uzdevumus, tādējādi apgūstot labos un sliktos procesus mežā. Katras tēmas uzdevumos iekļauts princips: “Redzi, dzirdi, klausies, dari”, kas nodrošina bērnu aktīvu iesaisti jautrajās nodarbībās. Programmas otrajā gadā bērni tiek mudināti pavadīt laiku ārpus telpām un doties mežā, lai to iepazītu visos četros gadalaikos. Programma tiek īstenota ilgtermiņa nacionālās kampaņas "Nemēslo mežā!" ietvaros, kuru finansiāli atbalsta Latvijas Vides aizsardzības fonds.

Lasīt vairāk: