15 • 11 • 2018

LVM ekoprogrammā “Cūkmena detektīvi” šoruden darbojas 3687 bērni no visas Latvijas

fotomanlv latvijas meza dienas 212

Šajā mācību gadā par Cūkmena detektīviem kļūt apņēmušies 3687 bērni jeb 169 bērnudārzu grupas no visas Latvijas. Programmas galvenais varonis un cīnītājs par zaļiem mežiem – Cūkmens jau apciemojis jaunos detektīvus, lai tiem nogādātu slepeno maisu ar mācību materiāliem. Tajā atrodams viss bērniem nepieciešamais meža netīro noslēpumu atklāšanai.

Lai veicinātu bērnu atbildības sajūtu pret apkārtējo vidi un palīdzētu padziļināt izpratni par dabā notiekošajiem procesiem, programmas dalībniekiem tiek doti vairāki uzdevumi. Aktīvam jābūt ikvienam – gan pašiem bērnudārzu audzēkņiem, gan pedagogiem. Paveiktie darbi, no kuriem smelties iedvesmu var ikviens dabas draugs, regulāri tiek publicēti Cūkmena mājaslapā www.cukmens.lv un citos sociālajos tīklos.

Cūkmens turpina cīņu par tīriem mežiem gan izglītības iestādēs, gan arī dažādos publiskos pasākumos visos Latvijas nostūros. Varonis visa gada garumā bija manāms gan tādos vērienīgos sporta pasākumos, kā taku skrējiens “Stirnu buks” un MTB velomaratons, gan arī viesojās bērnu nometnēs un pasākumā “Sporto visa klase”, kur kopā ar milzīgu auditoriju hallē "Arēnā Rīga” tika dziedāta tīro mežu himna un svinīgi nodots Cūkmena zvērests, apsolot nemēslot mežā un neļaut to darīt arī citiem.

Ekoprogrammas “Cūkmena detektīvi” pamatā ir četras tēmas, kurās ar rotaļu, dejas un dziesmas, pasaku, dažādu vizualizāciju – Cūkmena lelles un citu materiālu palīdzību, bērni veic noteiktus detektīvu soļus jeb uzdevumus, vērtējot labo un slikto mežā.  Katra tēma veidota, ievērojot principu – Redzi, Dzirdi, Klausies, Dari, vienlaikus paredzot aktīvu bērnu iesaisti un līdzdarbošanos rotaļnodarbībās. Otrajā programmas gadā bērni tiek rosināti doties ārā – uz mežu, lai aktīvi atklātu un iepazītu mežu visos gadalaikos.

Ekoprogrammas "Cūkmena detektīvi" tapšanu atbalstījis Latvijas Vides aizsardzības fonds.

Lasīt vairāk: