09 • 10 • 2019

LVM vienojas ar vienu no Japānas prefekturām par sadarbību meža nozares attīstībā

geo japani

AS "Latvijas valsts meži" (LVM), klātesot Japānas vēstniekam Jasuhiro Kavaguči, 8. oktobrī parakstīja vienošanos ar Oitas (Japāna) prefektūras meža apsaimniekotājiem “Oita Forest Net” par abpusēju sadarbību meža nozares un tās tehnoloģiju risinājumu attīstības veicināšanā Latvijā un Oitas prefektūrā.

Nedaudz vairāk nekā 70 % no Oitas prefektūras teritorijas (634 tūkstoši hektāri) klāj meži, galvenokārt, plantāciju meži. Prefektūra ir arī labi zināma visā pasaulē ar šitaki sēņu audzēšanu ievērojamos apjomos.

Meža nozare Japānā saskaras ar dažādiem izaicinājumiem – nozarē strādājošo vecums, proti, Oitas prefektūrā vairāk nekā 40 % strādājošo ir vismaz 60 gadus veci, sarežģīti ģeogrāfiskie apstākļi (kalnainas, grūti sasniedzamas meža teritorijas), kā arī zemju robežu un īpašumtiesību sakārtošana.

“Oitas prefektūra aktīvi ievieš jaunākās tehnoloģijas meža nozarē, lai mežus apsaimniekotu efektīvāk, ilgtspējīgāk, piesaistot mazāk cilvēkresursus. Tāpēc mūsu, nu jau sadarbības partneri, ir ieradušies vizītē Latvijā, lai uzzinātu, kādu meža apsaimniekošanas praksi un jaunākās tehnoloģijas izmantojam valsts mežu apsaimniekošanā,” skaidro LVM Biznesa sistēmu risinājumu direktors Māris Kuzmins.

Japānas delegācijas pārstāvji vizītes laikā no 8. līdz 10. oktobrim iepazīst meža nozari Latvijā LVM darbību, inovācijas meža nozarē, kā arī LVM izstrādātās ģeotelpiskās informācijas tehnoloģiju risinājumus. Viesi apmeklē arī LVM Mazsilu kokaudzētavu, lai skatītu modernākās stādu audzēšanas un apstrādes tehnoloģijas. Dodoties uz mežu, Japānas pārstāvji tika iepazīstināti ar jaunaudžu aizsardzības pasākumiem un mehanizēto stādīšanu mitrās un grūti sasniedzamās vietās.

Vienošanās par abpusēju sadarbību veicinās viedokļu un zināšanu apmaiņu, kā arī jaunas biznesa sadarbības iespējas, piemēram, informācijas tehnoloģiju (IT) jomā.