26 • 09 • 2019

Kūdras ieguves sezona šogad garāka nekā citus gadus

akniste 9

AS “Latvijas valsts meži” (LVM) kūdras ieguvei pašreiz ir iznomājusi teritorijas 54 kūdras atradnēs visā Latvijas teritorijā, kas kopumā veido vairāk nekā 17 tūkstošu hektāru platību. Kūdras ieguvi nodrošina sadarbības partneri.

Šī gada pavasaris kūdras ieguvei bija labvēlīgs, jo saulainie un sausie laika apstākļi kūdras laukos ļāva uzsākt darbus gandrīz mēnesi agrāk nekā iepriekšējos gados. Līdz ar to kūdras ieguves sezona šogad ir bijusi garāk nekā citus gadus: tā sākusies jau aprīļa vidū un noslēgusies septembra pašā sākumā. Nomas platībās šogad ir iegūta gan frēzkūdra, gan gabalkūdra, kā arī veikti darbi jaunu ieguves platību sagatavošanai.

“Kūdras ieguvei sezona kopumā ir bijusi laba, neskatoties uz salīdzinoši ilgo ieguves periodu, vasaras nokrišņu daudzums ir licis par sevi manīt, tāpēc prognozētie ieguves apjomi šogad varētu būt ap 1 000 000 tonnām kūdras, bet precīza informācija  būs pieejama tikai 2020. gada sākumā, kad tiks apkopoti ieguves dati. Ja salīdzinām ar ieguves apjomiem 2018. gadā, tad iegūtais apjoms pirms gada bija 1 412 000 tonnas kūdras pie nosacītā mitruma 40 %,  norāda biedrības “Latvijas kūdras asociācija” projektu vadītāja Dace Ozola.

akniste 15

Neskatoties uz to, ka kūdras ieguves platības ir iznomātas un ieguvi tajās veic sadarbības partneri, LVM arvien lielāku vērību pievērš ugunsdrošības jautājumiem, pārliecinoties, ka sadarbības partneri nomas platībās nodrošina vides un darba aizsardzības pasākumu ievērošanu un realizē ugunsdrošības preventīvos pasākumus.

LVM kopā ar sadarbības partneriem vērtē, kādas turpmākās rīcības vai nepieciešamie pasākumi preventīvi paaugstinātu gan ugunsdrošību purvos, gan savstarpējo sadarbību ārkārtas situācijās.

Lasīt vairāk: