05 • 09 • 2019

LVM veic jauno kociņu aizsardzību pret meža dzīvniekiem

aizsardziba copy copy

Rudenī, kad mežā iestādītajiem jaunajiem kociņiem ir beigusies aktīvā augšana, AS “Latvijas valsts meži” (LVM) uzsāk jauno kociņu, īpaši priedes, aizsardzību pret briežu dzimtas dzīvnieku – aļņu, staltbriežu un stirnu – postījumiem, lai izaugtu skaists un kvalitatīvs mežs. Ziemas periodā jauno kociņu pumpuri un stumbra miza ir viena no šo dzīvnieku iecienītākajām maltītēm.

LVM  šogad plāno veikt atjaunoto meža platību aizsardzību ar repelentiem 15 191 hektāru apjomā, kā arī jaunaudžu stumbru aizsardzību 3251 hektāru apjomā, kas ir līdz šim lielākais plānotais aizsardzības apjoms pēdējo gadu laikā. Atkarībā no jaunaudzes augstuma, kociņu skaita tajā un izvietojuma, LVM nosaka aizsardzības plānošanas nosacījums.

aizsardziba

Jaunaudžu aizsardzības pasākumi un veidi ir dažādi, tie atkarīgi no meža īpašnieka izvēles un spējām. LVM jaunaudžu aizsardzībai lielākoties izmanto gan augu aizsardzības līdzekļus jeb repelentus  ar dzīvniekiem nepatīkamu aromātu vai garšu, ko dzīvnieks sajūt, apēdot apstrādāto stādu, gan dažādus mehāniskus aizsarglīdzekļus, kas galvenokārt kalpo kā šķērslis, lai dzīvnieks netiktu pie aizsargātās kociņa daļas.

warm extra

Attēls: Priedes centrālais pupurs, kas pārklāts ar repelentu “Wam Extra”

Kociņiem, kuru augstums  nepārsniedz 1,5 metru, primāri nepieciešams aizsargāt centrālā dzinuma pumpuru, jo, tiklīdz jaunā koka galotne tiks nokosta, ļoti iespējams, ka kociņš iznīks un neturpinās augt. Šāda augstuma kociņus no briežu dzimtas dzīvnieku postījumiem iespējams aizsargāt ar tādiem repelentiem kā “Cervacol Extra” un “Wam Extra”, kurus uz koka galotnes uzklāj ar roku, vai arī “Plantskydd” un “Trico”, kurus uz kociņa uzklāj, izmantojot rokas smidzinātāju.

 cervacol extra

Attēls: Priedes centrālais pupurs, kas pārklāts ar repelentu “Cervacol Extra”

Lai nodrošinātu vienmērīgu aizsardzību dažāda augstuma kociņiem virs 1,5 metriem, nepieciešams aizsargāt gan to centrālā dzinuma pumpuru, gan arī garāko kociņu stumbrus. Jaunajam kokam atsevišķās stumbra vietās vairs nav skuju, tāpēc briežu dzimtas dzīvniekiem arvien vairāk interesē tieši koka miza un sānu dzinumi, nevis centrālais pumpurs. Šādam aizsardzības veidam vispiemērotākie repelenti ir tie, kurus uz kociņa uzklāj, izmantojot rokas smidzinātājus.

plantskydd

Attēls: Priede, kas apstrādāta ar repelentu "Plantskydd"

Piemērotākais laiks augu aizsardzības līdzekļi uzklāšanai ir dienas, kad āra temperatūra ir krietni virs 0oC un aizsargājamie kociņi ir sausi – šādos apstākļos pielietotie līdzekļi pēc uzklāšanas pagūst nožūt un pilda savu funkciju visas ziemas garumā. Obligāti jāņem vērā, ka pēc līdzekļa uzklāšanas lietus nedrīkst līt vismaz divas stundas, lai uzklātais aizsarglīdzeklis var pilnvērtīgi nožūt. Neievērojot šo nosacījumu, uzklātais līdzeklis nenožūs un notecēs, tādā veidā nenodrošinot kvalitatīvu aizsardzību.

trico

Attēls: Priede, kas apstrādāta ar repelentu "Trico"

LVM jaunaudzēs, kuru vidējais augstums ir virs 2 metriem, aizsargā mērķa jeb nākotnes kokus, uzliekot tiem koku stumbru aizsargspirāles vai lietojot repelentu “Trico”, to izsmidzinot uz stumbra starp zaru mieturiem.

Visi augu aizsardzības līdzekļi jaunaudzēs tiek izmantoti vairākus gadus pēc kārtas, tādā veidā pasargājot platībās augošos kokus no bojājumiem un nokošanas.

Lasīt vairāk: