01 • 08 • 2019

Sarkanblaktis nav bīstamas

pyrrhocoris apterus staburags20072013 018 copy

Jauni atklājumi un negaidītas tikšanās, atpūšoties pie dabas, nav nekas neparasts, jo īpaši ogu un sēņu laikā. Šovasar jauna sastapšanās Alūksnes parkā ar vēl neiepazītiem sarkanas krāsas kukaiņiem uz kokiem radījusi bažas vietējai iedzīvotājai par to, vai tie nenodara kokiem pāri un vai nav jāveic aizsardzības pasākumi.

AS “Latvijas valsts meži” (LVM) vides plānošanas speciālists, vecākais vides eksperts Mārtiņš Kalniņš skaidro, ka sarkanie kukaiņi ir sarkanblaktis (Pyrrhocoris apterus). Angliski šo sugu dēvē par ugunsblakti, bet krieviski: par blakti – kareivi.

“Cilvēkam un kultūraugiem sarkanblaktis nav bīstamas un kaitējumu nenodara. Tās barojas galvenokārt ar liepu sēklām, bet var sūkt arī sulu. Latvijā sastopama bieži, gandrīz katrā lauku parkā, kā arī citos apstādījumos, kur ir koki – parasti pie liepām. Kokiem tās nerada kaitējumu,” skaidro LVM vides eksperts Mārtiņš Kalniņš.

graphosoma lineatum taurene2008 200 copy

Vides eksperts norāda, ka otra Latvijā visbiežāk sastopamā blakšu suga mežos un pļavās ir svītrainās vairogblaktis (Graphosoma lineatum), kas galvenokārt pulcējas uz suņuburkšķiem vai citiem čemurziežiem. Ja iepriekš minēto sarkanblakti varētu sajaukt, tad svītrainās vairogblaktis pēc ārējā izskata ir unikāli radījumi Latvijas faunā - nav citu kukaiņu, kuriem ķermenis būtu krāsots vertikālām melnām un sarkanām strīpām.

“Mēģināt blaktis izdzīvot no kādas vietas nav nozīmes, jo tad ir jāiznīcina vai jāmaina to dzīves vide. Es ieteiktu vienkārši izbaudīt šo dabas krāsu un formu!” teic LVM vecākais vides eksperts Mārtiņš Kalniņš.

pyrrhocoris apterus blaktis copy

Latvijā ir aptuveni 15 000 kukaiņu un vēl vismaz 5000 citu bezmugurkaulnieku (zirnekļu, ērču, tārpu, vēžu, gliemju u.c.) sugu, no kurām 130 sugas ir īpaši retas un aizsargājamas.

Lasīt vairāk: