10 • 06 • 2019

LVM vides speciālistu atradumi Piebalgas mežos

euphydryas aurinia cits

Veicot putnu ligzdu monitoringu AS “Latvijas valsts meži” (LVM) apsaimniekotajā teritorijā, LVM vides speciālisti Piebalgas mežos pamanīja divas retas sugas. Pirmais atradums bija taurenis – skabiozu pļavraibenis (Eupydryas aurinia), otrs – reta ķērpju suga – brūnganais dermatokarpons (Dermatocarpon luridum).

Reti sastopamais taurenis pamanīts uz meža stigas, barojoties uz gandrenes, kur tam drīz pievienojās vēl viens pļavraibenis. Skabiozu pļavraibenis Latvijā visbiežāk sastopams ārpus mežiem – mitrās vai mēreni mitrās pļavās, ar kaļķainu vai skābu augsni un ar bagātīgu veģetāciju. Taureņa kāpuri barojas ar pļavas vilkmēles (Succisa pratensis) lapām un veido savdabīgas “ligzdas” – dienā sapulcējas kopīgā tīmeklī.

euphydryas aurinia olu dejums copy

Lai gan skabiozu pļavraibenim ir samērā plašs izplatības areāls – no Īrijas līdz Ķīnai un Mongolijai –, tomēr suga nav bieži sastopama un ir iekļauta gan Latvijas, gan Eiropas mērogā aizsargājamo sugu sarakstos.

“Latvijā ir zināmas vairāk nekā 50 šī taureņa atradnes, taču ņemot vērā dabisko, sugām bagāto un ar pļavas vilkmēli noteikto pļavu platību samazināšanos, atradņu skaits nav uzskatāms par lielu. Daļa populācijas, iespējams arī Piebalgā novērotie taureņi, apdzīvo meža stigas, lauces un ceļmalas, kurās aug pļavas vilkmēles,” skaidro LVM vides plānošanas speciālists Mārtiņš Kalniņš.

dermatocarpon luridum mezhekas16082012 009 copy

No saulainās meža stigas nokāpjot Tirzas upītes gravā, LVM vides speciālistus gaidīja otrs vērtīgais atradums. Upē uz akmens daļas virs ūdens auga reta ķērpju suga – brūnganais dermatokarpons.

Kā liecina portālā dabasdati.lv pieejamā informācija, Latvijā ir reģistrēti tikai trīs šīs sugas novērojumi – 2012. gadā LVM teritorijā pie Tirzas upītes, Līgatnes upītes augštecē un vēl viens atradums Ogres pietekā, Ērgļu apkārtnē. Tiem pievienojies jaunākais atradums LVM teritorijā – Tirzas upītē.

Pēc ķērpju pētnieka Rolanda Moisejeva sniegtās informācijas, brūnganais dermatokarpons Latvijā zināms vien no 10 līdz 15 atradnēm, galvenokārt, Gaujas nacionālajā parkā un tā apkārtnē. Šī suga ir jūtīga pret piesārņojumu, tādēļ biežāk ir atrodama mazos strautos.

Lai novērtētu realizētās meža apsaimniekošanas ietekmi uz LVM teritorijā sastopamajām dabas un vides vērtībām, LVM ik gadu veic vides monitoringu.

Lasīt vairāk: