21 • 06 • 2019

Ugunskurs – tikai speciāli ierīkotajās vietās

ugunskurs

Klāt vasaras saulgriežu laiks, kad teju visi pošas izbraukumiem pie dabas, rotājas pļavu ziediem un pieskandina mežus ar dziesmām. Gada īsākā nakts ir īstais laiks, lai novērtētu Latvijas dabas skaistumu! AS “Latvijas valsts meži” (LVM) atgādina, ka visā valsts teritorijā ir izsludināts meža ugunsnedrošais periods, tāpēc, atpūšoties mežā, ugunskuru drīkst kurināt tikai tam paredzētajās, īpaši izveidotajās ugunskura vietās.

LVM Meža aizsardzības un ugunsdzēsības vadītājs Edijs Leišavnieks skaidro, ka pat mazākā uguns dzirkst var izraisīt postošu nelaimi. “Latvijas valsts mežos ir iespēja brīvi pārvietoties, baudīt dabas skaistumu un nakšņot teltīs. Lai atpūta dabā noritētu mierīgi, patvaļīgi veidot ugunskura vietas ir stingri aizliegts. Ja ugunskurs tiek kurināts nepareizi, tas ne vien var izvērsties par mežu ugunsgrēku, bet nopietni apdraud arī tuvumā esošos cilvēkus, kokus, augsni un namīpašumus. LVM ierīkotajās atpūtas vietās līdzās ugunskura vietām ir izvietoti koka soli, nereti arī galdi. Jāatceras, ka pirms došanās prom, ugunskura vieta jāsakopj, jāpārliecinās, ka uguns ir nodzēsta, uzlejot ūdeni,” atgādina Edijs Leišavnieks.

Visbiežākie ugunsnelaimju izcelšanās iemesli saistīti ar cilvēku neuzmanīgu rīcību ar uguni. Arī LVM darbinieki un sadarbības partneri nereti nāk palīgā atbildīgajiem dienestiem, lai ierobežotu un novērstu meža ugunsgrēkus. Piemēram, mēneša sākumā ugunsgrēka ierobežošanas darbos LVM Vidusdaugavas reģionā pašaizliedzīgi iesaistījās kokvedēju šoferis.

“Mežs ir mūsu darbs, mums tas jāsargā. Arī es darīju tikai savu darbu, kad ugunsgrēka dzēšanā Tīnūžu apkaimē devos palīgā Valsts meža dienestam ar savu meža mašīnu, lai “pārrautu” uguns liesmas, kas plosīja ciršanas atlieku zaru kaudzi. Daļu zaru izdevās paglābt. Labi, ka varēju palīdzēt. Šobrīd mežos ir liels sausums, pat mazākā dzirksts var izraisīt lielu postu augošajam mežam. Ja redzu dūmus vai liesmas mežā, nekavējoties zvanu ugunsdzēsējiem,” stāsta AS “Latvijas valsts meži” (LVM) kokvedēja vadītājs Gunārs Siņavskis.

LVM atgādina, ka ugunsnedrošajā laikposmā mežā jābūt īpaši piesardzīgiem un uzmanīgiem un stingri jāievēro noteiktās ugunsdrošības prasības, kā piemēram, aizliegts kurināt ugunskurus, izņemot speciālajās ugunskura vietās, nomest mežā gruzdošus vai degošus sērkociņus, izsmēķus un citus priekšmetus, kā arī pārvietoties ar motorizētiem transportlīdzekļiem ārpus ceļiem, jo motorizētie transportlīdzekļi var kalpot par iemeslu postošai meža ugunsnelaimei.

LVM saimniecisko darbību veic, kopjot un atjaunojot mežus, rūpējoties par dabas aizsardzību, sabiedrības rekreācijas iespējām un koksnes pieaugumu, kā arī ik gadu investējot līdzekļus meža zemju platību palielināšanā un meža infrastruktūras attīstībā – meliorācijas sistēmu atjaunošanā un meža autoceļu būvē.

LVM novēl priecīgus vasaras saulgriežus!