20 • 06 • 2019

Ļauties vasarai ar mammadaba žurnālu “Kurzemes mežos”

 md

mammadaba vasaras žurnāls “Kurzemes mežos” aicina savus lasītājus doties ceļojumā uz Ziemeļkurzemi! Ceļotājus no Kolkasraga līdz pat krāšņajiem Kurzemes avotiem gaida neskaitāmi piedzīvojumi un atklājumi, kurus vērts bagātināt ar LVM Jaunmoku pils apmeklējumu un vietējo iedzīvotāju stāstiem, kā arī novērojumiem meža dzīvnieku pasaulē.

Piemēram, folkloriste, mūziķe un skolotāja Julgī Stalte, kurai pēc iedvesmojošiem stāstiem nav tālu jāmeklē, žurnāla lapusēs atklāj Košraga burvību un dalās savos vasaras saulgriežu rituālos. “Maģiski ir iet mežā aizvērtām acīm uz vargana skaņu. Izrādās, ka dabā var ļoti labi orientēties pēc skaņas un sajūtas, svarīgi aizvērt acis, jo tas iedarbina citas maņas. Sākumā klūpi, krīti, skrien kokā un kaimiņā. Bet vēlāk sāk darboties citi instinkti, tiek nomestas simts liekās kārtas. Ar ādu sāc sajust un sadzirdēt, kas notiek apkārt. Un pēkšņi saproti, ka vari iet pa mežu citādāk. Saulgriežos virmo spēcīgas enerģijas, šis ir vislabākais laiks piesaistīt labo, uzlādēties,” atklāj Julgī Stalte.

Arī pirmie pavasara tauriņi steidz vēstīt dabas vērotājiem par gaidāmo vasaru ar ticējumu palīdzību – dzeltens, balts, zils vai raibs? Žurnālā rodama informācija un ierosinājumi, kā un kur vislabāk ļauties tik neierastai aktivitātei – tauriņu vērošanai.zurnals

Kad slāpes remdētas avotā, kad tauriņi apskatīti un saulgrieži nosvinēti, jādodas mežā veltes lūkoties. Šoreiz ne garšas kārpiņas lutināt, bet gan košās dabas krāsas lūkot, kuras izmantot, piemēram, dziju krāsošanai. Noderīgus padomus sniegs “zaļā” dzīvesveida piekritēja Anitra Tooma.

AS “Latvijas valsts meži” aicina doties dabā un pavadīt brīvo laiku mežā, meklējot iedvesmu mammadaba žurnālos jau vairāk nekā 10 gadus. Ceļotgribētāji tiek iepazīstināti ar ievērojamākajām LVM apsaimniekotajām atpūtas vietām, dabas takām, purva laipām, torņiem, alām, ezeriem, kokiem u. c. atradumiem mežā.

lvm 20

“Zīmola “mammadaba” ideja par atpūtu dabā, baudot Latvijas dabas skaistumu ģimenes un draugu lokā vai netraucētā vientulībā, radīja pati sabiedrība. Arī mammadaba žurnāla ideju radīja paši cilvēki. Nodibinot AS “Latvijas valsts meži”, arvien biežāk saņēmām interesentu jautājumus par to, kādas iespējas ir brīvā laika pavadīšanai mežā un kurp doties? Lai vieglāk orientētos plašajā atpūtas vietu klāstā Latvijas teritorijā, tika izveidota mammadaba atpūtas vietu karte, kas arvien ir iecienīta skolēnu, ģimeņu un aktīvu ceļotāju vidū,” stāsta LVM Komunikācijas daļas vadītājs Tomass Kotovičs.

Novērtējot tehnoloģiju sniegtās iespējas, radījām interaktīvu mammadaba atpūtas vietu karti, kas pieejama ikvienā viedierīcē un kurā interesentu ērtībām ir izveidoti vairāki informācijas slāņi, kas ļauj izvēlēties sev piemērotāko aktivitāti noteiktā teritorijā, sniedzot ziņas par apskatāmajiem objektiem un citu noderīgu informāciju. Darbs pie šīs kartes pilnveidošanas un modernizācijas vēl arvien turpinās. Nākotnē plānots uzlabot karti, piedāvājot interesantus maršrutus, kas no viena objekta ved uz citu.

presentation1

Paralēli šai elektroniskajai kartei, ir radīts taustāms un vizuāli tīkams uzziņu materiāls ceļotājiem – mammadaba žurnāls, kas piedāvā ielūkoties vēl neredzētos vai jau iepazītos vairāk nekā 350 bezmaksas LVM izveidotos atpūtas objektos visā Latvijā. Kā arī žurnālā aprakstīti LVM labiekārtotie parki un atpūtas iespējas apsaimniekoto ezeru piekrastēs izveidotajās laivu bāzēs. Katrs žurnāla numurs ir interesants ar savu skatījumu uz aktivitātēm, objektiem un gūtajiem iespaidiem, ar kuriem dalās sabiedrībā pazīstami cilvēki un meža draugi. Žurnāls ir cilvēku radīts patiess iedvesmas un laimes pilns stāsts, kas modina un aicina kustībai dabā ikvienā gadalaikā.

“Man ir liels prieks, ka mammadaba žurnāla lasītāji novērtē iespēju ik dienas baudīt svaigu gaisu un mūsu valsts zaļo mežu bagātību. Lai aicinātu vairāk laika pavadīt laukā, mammadaba žurnāls tiek nogādāts ne vien tūristu informācijas centros, bet arī vairāku Latvijas ārstniecības iestāžu uzgaidāmajās telpās. Izveseļošanās procesa viena no sastāvdaļām var būt arī regulāra pastaiga dabā ­– ir konkrēti cilvēki, kas atguvuši spēkus pēc slimības, iedvesmojušies no žurnāla lapusēs lasītā. Šī atgriezeniskā saite ir svarīga. Tas, manuprāt, ir brīnišķīgi, ka cilvēki ar žurnālu rokās dodas uz tajā aprakstītajām vietām un iepazīst visu savām acīm, pieskārienu un pieredzi.   

Latvija ir viena no retajām valstīm, kur mežā atļauts brīvi pārvietoties, vākt dažādas meža veltes, nakšņot un kurināt ugunskuru speciāli iekārtotajās vietās. Dodoties mežā, jāievēro daži noteikumi un ieteikumi, kurus LVM ir apkopojusi vienuviet grāmatā “Laižam mežā!” – mammadaba ABC drošai un zaļai atpūtai mežā.

Lasīt vairāk: