03 • 05 • 2019

Sausajā pavasarī deg ne tikai meži

meza ugunsgreka cietusi caurteka 26.04.20191 copy

Šī gada pavasara sausums un karstums veicinājis augstu ugunsbīstamību Latvijas mežos. Pat pieredzējušiem AS “Latvijas valsts meži” (LVM) mežkopjiem ir grūti atminēties situāciju, kad meža ugunsgrēks nesaudzīgi postījis ne tikai augošu mežu, bet arī meža ceļu infrastruktūras objektus – caurtekas.

LVM Dienvidlatgales reģionā Jēkabpils novada Rubenes pagastā notika meža ugunsgrēks, kurā dega meža zemsedze 500 m2 platībā. Uguns postīja ne tikai meža zemsedzi un kokus, bet arī infrastruktūras objektu elementus – caurtekas. Tika bojāta 10 metru gara un 0,5 metru plata caurteka. Karstuma ietekmē caurteka deformējusies un tās gali pilnīgi sadeguši.

Kā norāda LVM Meža aizsardzības un ugunsdzēsības vadītājs Edijs Leišavnieks, galvenais ugunsgrēku izcelšanās iemesls ir cilvēku neuzmanīga rīcība ar uguni. “Šādos apstākļos, kad mežā viss ir sauss, ir absolūti bezatbildīgi un bīstami veidot atklātu uguni. No mazas liesmas tas mirklī var pārvērsties par postošu un nekontrolējamu meža ugunsgrēku lielā platībā. Esiet uzmanīgi un vērīgi!” aicina LVM eksperts.

1. maijā izcēlās meža ugunsgrēks netālu no apdzīvotas vietas “Biksti”, kur kopējā uguns skartā valsts meža platība bija 9.3ha. Ugunsgrēks bija sācies no dzelzceļa puses, savukārt valsts mežā pie Viļāniem ugunsgrēks 4,8 hektāru platībā bija sācies no gājēju iemītas takas.

Saskaņā ar Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra mājaslapā publicēto informāciju, šī gada aprīlis valstī kļuvis par sausāko novērojumu vēsturē (kopš 1924. gada). Kopējais nokrišņu daudzums Latvijā aprīlī bija 3,0 mm, kas ir 91% zem mēneša normas (34,0 mm). Iepriekšējais mazākais nokrišņu daudzums aprīlī bija 1974. gadā, sasniedzot vien nepilnus 5,0 mm. Turklāt, kopā ar pagājušā gada aprīli - šis ir trešais siltākais novērojumu vēsturē.

Atgādinām, ka atbilstoši Valsts meža dienesta rīkojumam, no šī gada 19. aprīļa visā valsts teritorijā ir noteikts meža ugunsnedrošais laikposms un katram meža apmeklētājam ir jāievēro ugunsdrošības noteikumu prasības.

Uzturoties mežos un purvos aizliegts:

  • nomest degošus vai gruzdošus sērkociņus, izsmēķus vai citus priekšmetus,
  • kurināt ugunskurus (izņemot īpaši ierīkotas vietas, kas nepieļauj uguns izplatīšanos ārpus šīs vietas),
  • atstāt ugunskurus bez uzraudzības,
  • dedzināt atkritumus,
  • braukt ar mehāniskajiem transportlīdzekļiem pa mežu un purvu ārpus ceļiem,
  • veikt jebkuru citu darbību, kas var izraisīt ugunsgrēku.