16 • 04 • 2019

Izpostīta iecienītā atpūtas vieta “Zaķu pļava”

20190414 085353 002

Aizvadītajā nedēļas nogalē pagaidām vēl nenoskaidroti vandāļi izpostījuši AS "Latvijas valsts meži" (LVM) labiekārtoto atpūtas vietu “Zaķu pļava”, kas atrodas Jelgavas novadā.

Vandāļi nogāzuši un sabojājuši informācijas stendu pie iebraukšanas pļavā, savukārt pilskalnā esošais informācijas stends – pilnībā iznīcināts. Pilskalna nogāzē iemestas apmēram 30 metru garumā nopostītās koka margas, kas savulaik bija uzstādītas apkārt skatu laukumam tūristu drošībai. Par vandālismu un svešas mantas bojāšanu policija ierosinājusi kriminālprocesu.

20190414 091217 002 copy

Jau pirmdienas pēcpusdienā atpūtas vietā darbojās LVM darbinieki, lai sakoptu un novērstu vandāļu radīto postu. Informācijas stendi un to stiprinājumi tiks atjaunoti tuvākajā laikā, savukārt viens no spilgtākajiem “Zaķu pļava” simboliem – koka zaķa skulptūra, kas tika vandāļu gāzta un iemesta upē, ir tik ļoti cietusi un, pēc Tērvetes koktēlniecības darbnīcas ekspertu atzinuma, vairs nav labojama.

zakis 2

“Diemžēl šis nav pirmais gadījums, kad jāsastopas ar vandālismu šajā tik populārajā atpūtas vietā. Pērn aprīlī Vilces upītē bija iemesta koka tualetes būdiņa, ko bijām uzstādījuši apmeklētājiem,” atceras LVM Zemgales reģiona Tērvetes iecirkņa mežkopis Guntis Dude.

Jau izsenis šo vietu ir iecienījuši atpūtnieki, lai baudītu dabu, izzinātu mežu, ļautos sporta aktivitātēm un ieturētu maltīti un atpūstos kādā no koka infrastruktūras objektiem, kas pieejami bez maksas – galdiņiem, nojumēm un ugunskura vietām. LVM uztur un veido vairāk nekā 350 līdzīgas atpūtas vietas visā Latvijā, ko novērtē dabas draugi un ģimenes ar bērniem. Tāpēc, ja kādam ir informācija par vandālismu “Zaķu plavā” vai gadījies kļūt par aculiecinieku citam posta darbam atpūtas vietās, lūgums ziņot par to LVM darbiniekiem un policijai.

“Zaķu pļava” atrodas Vilces dabas parkā pie pilskalna, kur atradies seno zemgaļu nocietinājums un kura pakājē satek Vilces un Rukūzes upes. Par pļavas nosaukuma rašanos vēsta teika, kas saistīta ar Lieldienām. Pašā Lieldienu rītā Vilces muižas meitas gājušas uz Vilces upi mutes mazgāt. Nākot no Vilces gravas puses, ieraudzījušas, ka pilna pļava ar zaķiem, un iesaukušās: "Vai, te ir kā īstā Zaķu pļavā!" Tā šai pļavai ir dots nosaukums “Zaķu pļava”. 

Lasīt vairāk: