05 • 04 • 2019

Esi tuvāk dabai, pieslēdzies tiešraidēm no meža!

erglis2322

Katram gadalaikam piemīt sava burvība – pavasaris ļauj vērot dabas un dzīvnieku mošanos pēc ziemas miega. AS “Latvijas valsts meži” (LVM) vides izglītības un izpētes projekta “Putni un zvēri purvā” ietvaros ikvienam interesentam sniedz iespēju vērot dabu ar četru tiešsaistes kameru starpniecību un piedzīvot daudzus interesantus un ikdienas steigā nepamanāmus notikumus. Piemēram, mazo ērgļu vērošanas sezona var sākties, jo šorīt Betiņsalas ligzdā ielaidās Betiņš!

Latvijas ziemeļaustrumu reģiona augstais purvs no sniegota un apledojuša klajuma ir pārvērties zaļgani brūnā sūnu un spilvju paklājā. Īpaši skaists tas ir saulrietā. Dažkārt purvu pārlido kāds zosu kāsis un dzērves. “Aprīlī purvā būs klausāms rubeņu riests, būs dzirdamas arī citu purva putnu balsis, atdzīvosies purva veģetācija – sāks plaukt lapas un ziedēs spilves,” par spraigajiem notikumiem klusajā purvā stāsta Uģis Bergmanis.

purvs

Rosība vērojama arī klinšu ērgļu ligzdā. Ērgļu tēviņš Virsis joprojām gaida savu īsto draudzeni, taču nav zaudējis cerību un pēdējās nedēļas laikā īpaši bieži uzturas ligzdā. Ērglis katru dienu nes uz ligzdu priežu un egļu zarus, cītīgi vēro apkārtni un līdz vēlam vakaram spalgi sauc otru ērgli. Agros rītos ir labi dzirdams rubeņu riests un dzērvju klaigas, labs putnu pazinējs saklausīs arī kuitalu, ķīvīti, dzelteno tārtiņu, melno puskuitalu, lielo čaksti un citas purvam raksturīgas putnu sugas.

 images mammadaba eksperti ugis bergmanis klin u rg a pieaugu ais putns lidojum jpg 1519551709 fit 1024 768

Ir sācies arī mazo ērgļu gaidīšanas laiks – tie jau ir atceļā no ziemošanas vietām Āfrikā, ir šķērsojuši Bosfora jūras šaurumu starp Melno jūru un Vidusjūru un strauji tuvojas ligzdošanas vietām. “Mazos ērgļus šogad gaidīsim divās ligzdās. Betiņsalas ligzdā pērn uzturējās viens tēviņš un vismaz četras dažādas mātītes. Otru vebkameru uzstādījām pie jaunas ligzdas Varakļānu apkārtnē, kas tika atrasta 2014. gadā, ligzdā tika konstatēta neapaugļota ola,” stāsta LVM vecākais vides eksperts Uģis Bergmanis.

2017. gadā ikviens interesents varēja sekot līdzi mazo ērgļu sekmīgajai ligzdošanai un mazo putnu augšanai.

Līdzīgi kā Betiņsalā, arī šīs ligzdas aizsardzībai AS "Latvijas valsts mežI" ir izveidojusi mikroliegumu. Agrās rīta stundās te saklausāma meža baložu ūjināšana – šie aizsargājamie putni ligzdo tālumā redzamo apšu stumbeņu dobumos.

 LVM tiešsaistes kameras 

Aicinām dalīties ar gūtajiem iespaidiem un labprāt atbildēsim uz jautājumiem. Esi tuvāk dabai, veiksmi vērošanā!

Lasīt vairāk: