14 • 01 • 2019

Mazais ērglis Vācijas televīzijā

erglis

Aizvadītā gada rudenī Vācijas Berlīnes-Brandenburgas televīzija (Rundfunk Berlin-Brandenburg RBB) pabeidza darbu pie dokumentālas filmas par mazo ērgļu aizsardzību Vācijā. Filmas tapšanā iesaistījās arī AS “Latvijas valsts meži” (LVM), nododot vācu partneru rīcībā videomateriālus ar mazo ērgļu ligzdošanas ainām no tiešsaistes kameru projekta arhīva.

“Vācijā šīs putnu sugas filmēšana pie ligzdām ir aizliegta, tāpēc mūsu rīcībā esošais unikālais materiāls izrādījās īpaši vērtīgs. Filmas autori arī izteica pateicību mūsu uzņēmumam par sadarbību,” stāsta LVM vecākais vides eksperts Uģis Bergmanis.  

Filma skatāma šeit: https://www.rbb-online.de/wissen/schreiadler/schreiadler.html

Kaut arī mazais ērglis ir visbiežāk sastopamā ērgļu suga Latvijā (ligzdo 3700-4000 pāru jeb 12-17% no pasaules populācijas), salīdzinājumā ar citām, skaitliski mazāk sastopamajām ērgļu sugām, tas globālā mērogā ir visapdraudētākais. 95% no mazo ērgļu pasaules populācijas ligzdo Eiropā, kur, intensīvas saimnieciskās darbības rezultātā, daudzās valstīs tā skaits samazinās. Nozīmīgākais ligzdošanas sekmes un populāciju kopumā ietekmējošais faktors ir barības pieejamība, ko negatīvi ietekmē pļavu, ganību un atmatu aparšana un aizstāšana ar kultūraugu sējumiem. Mazā ērgļa nozīmīgākie barības objekti ir peļveidīgie grauzēji, vardes un kurmji. Tas ligzdo pieaugušos lapu un jauktu koku mežos.

Lai sekotu populācijas stāvoklim, AS “Latvijas valsts meži” koordinē un realizē mazo ērgļu monitoringu piecos parauglaukumos, pētījumu rezultāti tiek publicēti zinātniskos žurnālos.

AS “Latvijas valsts meži” (LVM) vides izglītības un izpētes projekta “Putni un zvēri purvā” ietvaros ikvienam interesentam tiek sniegta iespēju vērot dabu ar četru tiešsaistes kameru starpniecību un piedzīvot daudzus interesantus un ikdienas steigā nepamanāmus notikumus.

 Skatīt tiešraidi!