05 • 03 • 2019

Izglītojošas filmas vēsta par gudru meža apsaimniekošanu

ponsse cabin 1

AS “Latvijas valsts meži” (LVM) sadarbībā ar Zviedrijas kolēģiem ir sagatavojusi jaunas mācību filmas latviešu valodā par saudzīgu un efektīvu meža apsaimniekošanu – “Neatstājot pēdas” un “Strādā ar forvarderu un harvesteru gudri”, kas būs noderīgas gan profesionāļiem, gan jauniešiem, kuri savu nākotni plāno saistīt ar mežsaimniecību, jo īpaši – meža mašīnām.

“Mūsdienās darbs mežā ir cieši saistīts ar modernām tehnoloģijām, tāpēc to apguve un gudra izmantošana ir aizraujoša un vērtīga ikvienam interesentam, līdz ar to nepārtraukta jaunu zināšanu un prasmju apguve kļūst par ikdienu. Šādas izglītojošas filmas ir efektīvs veids, kā pieredzējušu profesionāļu atziņas nodot iespējami plašākam interesentu lokam,” par izglītojošu filmu nozīmi stāsta LVM Mežizstrādes kvalitātes vadītājs Jānis Gercāns, cerot arī nākotnē radīt jaunus video stāstus par viedu darbu mežā. 

Jaunajās mācību filmās pieredzējušie Zviedrijas mežsaimnieki atklāj darbu plānošanas nozīmi un tās ietekmi uz ekosistēmu, norādot, ka lietderīga mašīnu izmantošana ļauj strādāt atbilstoši labākajai mežu apsaimniekošanas praksei.

LVM mājas lapā ir atrodama virkne arī citu mācību filmu interesentiem un nozares profesionāļiem par mežizstrādi, piesārņojuma mazināšanu meža darbos, efektīvu mežu izstrādi, kā arī filma par kokmateriālu kvalitāti un tās ietekmi uz tālāko pārstrādi, parādot koksnes izstrādājumu ražošanas gaitu no cirsmas līdz pat gatavam produktam.

Lasīt vairāk: