22 • 02 • 2019

Zemgales vidusskolas bioloģijas skolotājai – “Ekselences balva”

ekselence 543

Aizrautība un iedvesma, ar kādu skolotāji ik dienas gatavi uzrunāt savus skolēnus, mudinot piecelties no ierastajiem skolas soliem un pacelt acis augšup no mācību grāmatām, ir “Ekselences balvas” cienīga.  Aicinot apgūt mācību priekšmetu un meža apsaimniekošanas zinības dabā, AS “Latvijas valsts meži” (LVM) sumina bioloģijas skolotāju, “Ekselences balvas” ieguvēju – Zemgales vidusskolas skolotāju Sintiju Valucku. Apsveicam!

Zemgales vidusskolas bioloģijas skolotāja, kura ir arī aktīva kustības “Iespējamā misija” dalībniece, labprāt savu brīvo laika pavada pastaigās pa mežu, fotografējot dabas skaistumu. Tas sniedz gan iedvesmu, gan iespēju atklāt un petīt.

“Atbalstot Latvijas izcilākos skolotājus, mēs, AS “Latvijas valsts meži”, veicinām arvien plašākas sabiedrības izpratni par arvien pieaugošo meža resursu lomu mūsdienu vides problēmu risināšanā. Vairāk nekā pusi Latvijas teritorijas klāj meži, kas jau gadsimtiem ir mežkopju loloti. Valsts mežos īstenojam ilgtspējīgu meža apsaimniekošanu, tādējādi gādājot gan par tagadnes, gan nākotnes izaicinājumiem,” teic LVM Skolu programmas vadītāja Līga Abizāre.

No šogad saņemtajiem vairāk nekā 300 skolotāju pieteikumiem no visas Latvijas, 19. februārī Rīgas Teikas vidusskolā tikās "Ekselences balva" finālisti, lai demonstrētu savu paraugstundu. Bioloģijas skolotāji inovatīvā un aizraujošā veidā šoreiz rādīja savu prasi vadīt stundu par tēmu, kas saistīta ar cilvēku ietekmi uz ekosistēmām.

Apbalvošanas ceremonijā Latvijas Universitātē Valsts prezidents Raimonds Vējonis uzsvēra, ka “Ekselences balva” ir lieliska iespēja pateikt paldies skolotājiem, un augsti novērtēja to, ka arī inženierzinātnēs, dabaszinātnēs ikviens skolotājs meklē mūsdienīgu pieeju un jaunas metodes, kā ieinteresēt skolēnus mācīties, kā atrast skolēnu talantus un tos attīstīt, lai nestu Latvijas vārdu pasaulē.

“Ekselences balva 2018” laureāti:

  • bioloģijā – Sintija Valucka (Zemgales vidusskola)
  • fizikā – Jānis Bukins (Siguldas Valsts ģimnāzija),
  • ķīmijā –  Linda Kovaļevska (Mārupes vidusskola),
  • matemātikā –  Sanita Balanda (Rīgas Hanzas vidusskola),
  • ekonomikā – Līga Lagzdkalne (Mārupes vidusskola).

“Ekselences balva” tiek piešķirta par skolotāja darbu klasē, nevis skolēnu rezultātiem eksāmenos un olimpiādēs. Kandidātus šai balvai izvirza skolotāju esošie un bijušie skolēni, kolēģi, skolas vadība, kā arī citi interesenti.

LVM augstu vērtē skolotāju darbu, tāpēc ik gadu rīko pedagogu profesionālās pilnveides kursus, kuru laikā uzņēmuma eksperti dalās savā pieredzē un stāsta par mežā notiekošajiem procesiem, ilgtspējīgu meža apsaimniekošanu, kas tiek veikta LVM apsaimniekotajā teritorijā, un piedāvā idejas mācībām ārpus skolas telpām – dabā. Tehnoloģijas, savstarpējā sadarbība, patstāvīga likumsakarību izpratne – iespējams tās ir vērtības, kas mudina vairums jauniešus aktīvi darboties un sasniegt augstākus sasniegumus. LVM īstenotās starptautiskās vides izglītības programmas “Izzini mežu” ietvaros skolēni ik gadu aicināti veidot savus video stāstus mācību spēlei dabā “LVM Meža olimpiāde” konkursā, bet vidusskolēni rada izzinošus reklāmas plakātus stipendiju konkursā “LVM Bioekonomikas skola”.

Pasākumu “Ekselences balva” organizē LU Starpnozaru izglītības inovāciju centrs sadarbībā ar Valsts izglītības satura centru, ziedojumus administrēja LU fonds.

Lasīt vairāk: