03 • 01 • 2019

Sakopti Ciblas senkapi

kapi

Jaunajā gadā nevilšus atskatāmies uz pērn paveikto. 2018. gada rudenī AS “Latvijas valsts meži” (LVM) veica sakopšanas darbus valsts nozīmes arheoloģiskajā piemineklī ”Ciblas (Djatlovkas) senkapi”. Senkapus, kas atrodas Ciblas novadā, 2015. gadā izpostīja mantrači jeb kapu izlaupītāji.

Ciblas senkapi ir lielākais zināmais Latgaļu uzkalniņu kapulauks, kas veidojies no 11. līdz 14. gadsimtam. Saņemot Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldes atļauju, arheologa uzraudzībā tika veikta bedru aizbēršana izpostītajos uzkalniņos. Sakopšanas darbu laikā 115 uzkalniņos tika uzmērītas dažādas formas un izmēru bedres, pie vairākiem uzkalniņiem mantraču izraktajās zemēs atrasti cilvēku skeletu kaulu fragmenti, kā arī konstatētas dažādas arheoloģiskas vērtības. Pēc to fotofiksācijas tika veikta izraktā materiāla pārbaude.

Pie sešiem uzkalniņiem izrakto bedru zemē tika konstatētas dažādas senlietas vai to fragmenti – bronzas gredzentiņi, spirāles, krellīte un apkaluma fragmenti. Atrastās senlietas tika nodotas Latvijas Nacionālajam vēstures muzejam.

 rotas

Ciblas senkapu sakopšanas darbi tika veikti ar valsts finansiālu atbalstu “Kultūras pieminekļu izpētes, glābšanas un restaurācijas programmas” ietvaros un LVM līdzfinansējumu.

LVM aicina iedzīvotājus būt vērīgiem un par aizdomīgām personām, kas pa mežu staigā ar metāla detektoriem, ziņot policijai. Tikai kopīgiem spēkiem iespējams saglābt kultūrvēsturisko mantojumu nākamajām paaudzēm.

Lasīt vēl: