14 • 12 • 2018

Jaunais mammadaba žurnāls aicina svinēt ziemu mežā

md ziema

Sagaidot ziemu, iznācis šī gada ceturtais mammadaba žurnāls "Svētki mežā", kas aicina doties laukā un svinēt ziemu mežā. Neatkarīgi no tā, vai zemi klāj balta sniega sega vai nē, ziema piedāvā izbaudīt daudz interesantu piedzīvojumu, par spīti tumšajiem un garajiem ziemas vakariem. 

Laikapstākļiem piemērots apģērbs, silts dzēriens termosā - labs sākums, lai dotos piedzīvojumā no rīta gaismas līdz pat vakara krēslai. Piemēram, Liepājas pusē izbaudot pastaigu Dunikas purvā. Savukārt, Vidzemes pusē iespējams tvert mieru pie norimušās jūras, izstaigāt Ziemeļlatvijā vienīgo meža muzeju un varbūt pat mazliet sasildīties LVM Vijciema čiekurkaltē, kur, izmantojot vairāk nekā 100 gadus vecas iekārtas, arvien tiek iegūtas sēklas jaunajām meža audzēm.

Gluži kā atgādinājums, ka katra diena var būt kā svētki, ir latviešu iecienītās grupas "Prāta vētra" dalībnieka Jāņa Jubalta iedvesmas stāsts par iecienītākajām atpūtas vietām dabā, tostarp arī Latvijas valsts mežu dabas parku Tērvetē. Iespējams, mūziķa aktīvās atpūtas pieredze liks žūrnāla lasītājiem sarosīties un doties brīvdienu izbraucienā.

Pēc aktīvas kustības, jāremdē arī izsalkums. Dabā viss garšo labāk - par to pārliecināts arī raidījuma "Gatavo dabā!" vadītājs Renārs Purmalis, piedāvājot ne vien gardas receptes, bet arī praktiskus padomus, kā ēdiena gatavošanu mežā padarīt iespējami ērtāku un aizraujošāku.

Ziema ir brīnumu un gada sirsnīgāko svētku laiks, kad ģimenes sanāk kopā, radot arvien jaunas tradīcijas. Šajās reizēs neiztikt bez Ziemassvētku neatņemamas sastāvdaļas - svētku eglītes smaržas. Kādās mājās tā būs atnesta no meža, bet citās - augoša podiņā, lai pēc svētkiem turpinātu augt laukā.

Nekad nav par vēlu apgūt arī jaunus svētku svinēšanas paradumus vai atgriezties pie sentēvu tradīcijām, piemēram, svētku rotājumus un maskas darināt no dabas materiāliem. Niedru un salmu rotājumu darināšana ir lielisks brīvā laika pavadīšanas veids kopā ar ģimeni un bērniem.

mammadaba žurnāls "Svētki mežā" aicina doties un svinēt ziemu!

 

Lasīt vairāk: