12 • 09 • 2018

Meties krāsu karuselī kopā ar jauno mammadaba žurnālu

krasu karuseli

Kad vasaras ziedonis jau garām, bet ziemas miers vēl nav iestājies, ir laiks mesties krāsu karuselī kopā ar jauno mammadaba žurnālu, lai iepazītu Latvijas rudens sniegtās bagātības.

Darba dienu novakarēs un brīvdienās, kad daudzi no mums alkst izrauties no burzmas, aicinām atbilstoši saģērbties, aut kājās ērtus apavus un doties uz Tīrumnieku purva taku. To veido koka laipas, kuru kopējais garums ir 800 metru, un pastaigas laikā skatam pavērsies ne tikai purvam raksturīgā ainava, bet arī dzidrais un tīrais Tīrumnieku ezers.

Ja atrašanos dabā vēlies apvienot ar izzinošām aktivitātēm, dodies uz LVM Kalsnavas arborētumu, kur ikvienam ir iespēja iesaistīties “Zaļā pagalma skolā”. Tā izveidota LVM vides izglītības programmas “Izzini mežu” ietvaros un paredzēta dažāda vecuma skolēniem, taču tajā ar aizrautību iesaistās arī pieaugušie. Taču, ja rudeni vēlies padarīt jestrāku, dodies uz Raganu slotu balli, kas norisināsies oktobrī – būs kopīgs ugunskurs, kas izgaiņās rudenīgo drēgnumu, sildošās zāļu tējas un veselības dzērieni, kā arī kopīga zupas gatavošana uz ugunskura.

Dodoties dabā, neaizmirsti paņemt līdzi arī kādu vācelīti. Pašlaik dabas māte ir visdāsnākā – ik uz soļa manāmas košās pīlādžu pērles, sārtvaidzes dzērvenes, rūgteni saldās brūklenes un citi gardumi. Bet, ja nepieciešama iedvesma šo ogu pagatavošanai un uzglabāšanai, žurnāla lappusēs atradīsi šefpavāra Arņa Ansona ieteikumus  gardas marmelādes un ievārījuma pagatavošanai.

Tāpat grozā atrodi vietu citām meža veltēm, kas nav ēdamas. Šos dabas materiālus izmanto, lai meža elpu ienestu arī savās mājās. Padomus gaumīgu un no atjaunojamiem resursiem pagatavojamu dekorāciju izveidei sniegs dekoratore Baiba Prindule - Rence, kura meža un pļavas veltes izmanto ne tikai dažādu fotosesiiju izdaiļošanai, bet arī dažādu pasākumu rotāšanai.

Nav sliktu laikapstākļu – ir tikai nepiemērots apģērbs, tāpēc ģērbsimies silti, dzersim vasarā gatavotās tējas un dosimies mežā kopā ar mammadaba!

 

Lasīt vairāk: