21 • 08 • 2018

AS “Latvijas valsts meži” peļņa pirmajā pusgadā sasniegusi 60,2 miljonus eiro

ae p 1709

AS “Latvijas valsts meži” (LVM) ieņēmumi 2018. gada pirmajā pusgadā bija 157,6 miljoni eiro, savukārt peļņa sasniegusi 60,2 miljonus eiro.

Šajā laika periodā pārdoti 2,75 miljoni kubikmetru apaļkoksnes sortimentu un 0,18 miljoni kubikmetru augošu koku. Sešos mēnešos izkopti 11,6 tūkstoši hektāru jaunaudžu, kā arī realizēti 46 miljoni meža koku stādu. Ekspluatācijā nodoti 23 km meža autoceļu, kā arī atjaunoti 3,3 tūkst. ha meža meliorācijas sistēmu.

“2018. gada 1. pusgadam raksturīga laba cenu un pieprasījuma attīstība globālajos tirgos praktiski visiem mūsu klientu ražotajiem produktiem. Lielā mērā tieši šī labā tirgus situācija globālajos tirgos ir noteikusi arī kokmateriālu pieprasījumu Latvijā. Papildus labvēlīgie laika apstākļi – ziema ar salu, īsais pavasaris un sausā vasara – ir devuši iespēju izstrādāt cirsmas uz zemas nestspējas augsnēm un nodrošināt Latvijas kokrūpniecības uzņēmumus ar izejmateriāliem. Iepriekš minētais, kā arī nepārtrauktās plānveidīgās investīcijas mežu ceļu būvē ir ļāvis sasniegt labus saimnieciskās darbības rezultātus 2018. gada 1. pusgadā,” stāsta LVM Korporatīvās plānošanas daļas vadītājs Dainis Reķelis.

2018. gada pirmajos sešos mēnešos investīcijas veiktas 15,4 miljonu eiro apmērā, tai skaitā 11,8 miljoni ieguldīti meža infrastruktūrā – autoceļu būvniecībā, meža meliorācijas sistēmu atjaunošanā, tiltu būvniecībā un koksnes autoceļu izveidē.

LVM kopš dibināšanas 1999. gadā, īstenojot ilgtspējīgu mežu apsaimniekošanu, valsts un pašvaldību budžetos iemaksājusi vienu miljardu eiro. LVM saimniecisko darbību veic, kopjot un atjaunojot mežus, rūpējoties par dabas aizsardzību, sabiedrības rekreācijas iespējām un koksnes pieaugumu, kā arī ik gadu investējot līdzekļus meža zemju platību palielināšanā un meža infrastruktūras attīstībā – meliorācijas sistēmu atjaunošanā un meža autoceļu būvē. Ik gadu LVM apsaimniekotajos mežos koksnes daudzums pieaug par 12 miljoniem kubikmetru.

Lasīt vairāk: