02 • 10 • 2017

Zivjērgļu monitoringam izmanto jaunākās tehnoloģijas

AE 0765 zivju erglis

AS “Latvijas valsts meži” (LVM) vides eksperts Aigars Kalvāns kopā ar kolēģiem Latvijas teritorijā veicis zivjērgļu monitoringu. Šogad apsekota 171 ligzda, no kurām sekmīgas bijušas 80 ligzdas. Eksperti novērojumus veikuši ne tikai paši kāpjot kokos, bet arī izmantojot jaunākās tehnoloģijas.

Putnu monitoringa ietvaros zivjērgļu mazuļi tiek saskaitīti, nosvērti un apgredzenoti. Iegūtie dati ir nepieciešami, lai novērtētu ligzdošanas sekmes. Ik gadu atrodas arī dažas ligzdas, kuras zivjērgļi ir uzbūvējuši nokaltušos kokos.

“Nokaltušos kokos kāpt ir bīstami un ligzdošanas sekmes no zemes noteikt ir grūti. Šajos gadījumos palīdz jaunākās tehnoloģijas – droni. Šī gada jūlijā Austrumvidzemes reģionā ar dronu palīdzību tika pārbaudīta ligzdu apdzīvotība trijās ligzdās,”  ziņo LVM eksperts.

Latvijā zivjērglis ligzdu izvēlas būvēt koku galotnēs, no kurām ir labi pārredzama apkārtne. Tomēr, ja ligzda ir būvēta nokaltušā kokā, stipra vēja ietekmē var nogāzties gan ligzda, gan koks. Šādā gadījumā iet bojā perējums un zivjērgļu pāris var pamest teritoriju, ja nespēj atrast citu ligzdošanai piemērotu koku.

Veicot ligzdu pārbaudi ar dronu palīdzību Austrumvidzemes reģionā, divas no trim ligzdām bijušas sekmīgas. “Vienā no ligzdām bija redzami divi mazuļi, bet otrā – trīs. Šo ligzdu pārbaudi veica mežkopības meistars Toms Dandens un vides plānošanas speciālists Kaspars Liepiņš,” stāsta A. Kalvāns.

Latvijā zivjērgļu monitorings tika uzsākts pagājušā gadsimta 80. gados, kad valsts teritorijā uzturējās ap 100 pāriem putnu. To pārtrauca 90. gadu vidū un atsāka pēc krietna pārtraukuma 2007. gadā. Šobrīd Latvijas mežos savas mājas sabūvējuši vairāk kā 200 zivjērgļu pāru. Monitoringa dati liecina, ka  putnu populācija šo gadu laikā ir palielinājusies vairāk nekā divas reizes.

Lasīt vairāk: