07 • 06 • 2017

LVM Meža ekspedīcijās mācās vairāk nekā 3000 skolēnu

Visbiežāk skolēni par mežu mācās no grāmatām, nevis no dabas – šo praksi mainīt apņēmušies AS “Latvijas valsts meži” speciālisti, kuri šajā pavasarī Meža ekspedīcijās satikuši jau vairāk nekā 3000 skolēnu no visas Latvijas. Trīs stundu pārgājienā bērni iepazīst, kas ir mežs, kā tas tiek audzēts un kas jādara, lai tā labumi būtu pieejami arī nākamajām paaudzēm.

Inga Bērziņa, Valmieras Pārgaujas sākumskolas skolotāja, atzīst, ka šādas ekspedīcijas būtu nepieciešams iziet jebkuram Latvijas skolēnam, kā arī viņu vecākiem. “Tā ir brīnišķīga iespēja dabā redzēt un apstiprināt to, ko mācām skolēniem –  kā tiek audzēts, kopts un apsaimniekots mežs. Šī diena mežā ir vērtīgāka nekā vesels mēnesis skolas solā,” stāsta Inga Bērziņa.

lvm meza ekspedicijas 06

Meža ekspedīciju maršruts veidots aptuveni divu līdz trīs kilometru garumā, un tajā ietvertas dažādas dabas izziņas pieturas. Skolēni, dodoties no vienas pieturas uz otru, veic praktiskus uzdevumus mežā, papildinot savu zināšanu krājumu un izmēģinot grāmatās lasīto vai skolotāju stāstīto. Ekspedīcijas vada LVM darbinieki, kuru ikdiena dažādos veidos ir saistīta ar mežu – plānotāji, mežkopji, meža infrastruktūras speciālisti, juristi, reģionu vadītāji un citi speciālisti. Kā atzīst paši LVM darbinieki, tā ir lieliska iespēja vienkāršā veidā skolēniem atklāt sarežģītos mežā notiekošos procesus.

LVM Meža ekspedīcijās skolēni meklē atbildes uz šādiem jautājumiem:

  • Vai koksne ir tikai kokā?
  • Vai mežs ir jāatjauno? Kā to dara?
  • Kāpēc ir nepieciešams izcirtums?
  • Kas ir liela koka sākums?
  • Kuru koku zāģēt, kuram – vēl augt?
  • Kas kopīgs mežam ar “Formula 1”?

lvm meza ekspedicijas 04

“Arvien lielākai cilvēku daļai, attālinoties no dabiskās vides, izpratne par mežu un tajā notiekošo veidojas no populistiskiem saukļiem un viedokļiem virtuālajā vidē. Meža ekspedīcijās mēs ļaujam bērniem pašiem veidot izpratni par mežu. Cerams, ka tā palīdzēsim audzināt paaudzi, kas saprot, ka mežā visam jābūt līdzsvarā – gan cilvēkam, gan ekonomikai, gan videi. Cilvēkam par mežu ir jāstāsta mežā,” pārdomās dalās Vilmārs Katkovskis, LVM Rietumvidzemes reģiona meža apsaimniekošanas plānošanas vadītājs. Rietumvidzemē šajā pavasarī izzināt mežu devās vairāki simti skolēnu no Limbažiem, Valmieras, Siguldas, Rīgas un citām vietām.

Kopumā Meža ekspedīcijas pavasarī notika visos LVM reģionos, un plānots, ka rudenī šī prakse tiks turpināta, piedāvājot mežā doties arī 6. klašu skolēniem. Gatavojoties rudens sezonai, sadarbībā ar Valsts izglītības un satura centru pašreiz tiek pilnveidoti ekspedīciju maršruti un izstrādāti speciāli mācību materiāli 6. klasēm, kuros mācīšanās no dabas plānota kā daļa no topošā, uz kompetencēm balstītā Dabaszinību mācību priekšmeta satura. Šādas meža ekspedīcijas, kas orientētas uz mācību saturu, ir vispārpieņemta prakse Skandināvijas valstīs, kur 5. – 6. klašu skolēni dabā apgūst meža apsaimniekošanu.