19 • 09 • 2016

Aicina piedalīties Mammadaba meistarklasē

berni copy copy copy

AS “Latvijas valsts meži" (LVM) nu jau vairāk nekā 10 gadus ik rudeni aicina Latvijas skolas piedalīties Mammadaba meistarklasē un veselīgajā Meža olimpiādē! Tās klases, kas pieteiksies līdz 20. septembrim, pa pastu saņems “Meistardarbu dēli”, kurā līmēt bildes, fiksēt padarītos darbus un sekot līdzi aktuālajiem notikumiem. Savukārt skolas saņems jauno ceļvedi meža izziņai “Mācīties ir mūsu dabā”, kas, sniedzot noderīgus padomus, iedvesmos interesantām mācību stundām dabā.

Klases, kuras nepagūs pieteikties meistarklasei līdz 20. septembrim, lai nebēdā, jo īpašo “Meistardarbu dēli” varēs saņemt LVM birojā Rīgā (Vaiņodes ielā 1), reģionālajos birojos visā Latvijā, kā arī šī gada Mammadaba vēstniecībās.

Mammadaba meistarklase aicina skolotājus un skolēnus gan mācību laikā, gan ārpus stundām doties dabā. Jau otro gadu dalībniekiem ir sagatavots jauns konkursa nolikums, kura ietvaros ir jāveic trīs meistardarbi – āra meistarstunda, koka meistarstiķis un meža meistardiena. Mammadaba meistarklases 2016./2017. mācību gada nolikums un pieteikšanās anketa atrodama www.mammadaba.lv/skolam sadaļā “Meistarklase”.

“Izzini mežu” programma, kuras ietvaros norisinās Mammadaba meistarklase, jau divus gadus ir augstu novērtēta arī starptautiskā līmenī. Skolas, kuru skolēni piedalījušies meistarklasē, saņem arī Starptautiskās vides izglītības programmas “Learning about Forests” (LEAF) diplomu.

Ar katru gadu Mammadaba meistarklases dalībnieku skaits turpina augt, 2015./2016. mācību gada beigās to pabeidza 504 klases no 152 Latvijas skolām. Ar aizrautību bērni pētīja kokus tuvākā un tālākā apkārtnē, gatavoja koka darbus – mākslas objektus, āra tāfeles, iekārtoja zaļās klases, sajūtu takas, radīja un spēlēja koka spēles, darināja putnu būrus un piedzīvoja daudz citu interesantu un noderīgu lietu gan mācību procesam, gan brīvajiem brīžiem.

Astoņas Mammadaba vēstniecības

images mammadaba Skolam Vestniecibu karte visas2016 2017 jpg 1472464578 fit 1024 768

Mācību gada beigās aktīvākie skolotāji – Mammadaba meistarklašu vadītāji – iegūs iespēju piedalīties radošos vasaras tālākizglītības kursos par mežu, meža vērtībām un apkārtējās vides jautājumiem, bet aktīvākajām skolām uz nākamo mācību gadu tiks piešķirts Mammadaba vēstniecības tituls un īpašas balvas.

Šogad Mammadaba karogs plīvo astoņās Mammadaba vēstniecības skolās astoņos LVM reģionos:

  • Rīgā – Mārupes vidusskola
  • Rietumvidzemē – Laurenču sākumskola
  • Austrumvidzemē – Grundzāles pamatskola
  • Ziemeļlatgalē – Meirānu Kalpaka pamatskola
  • Dienvidlatgalē – Jersikas pamatskola
  • Dienvidkurzemē – Nīkrāces pamatskola
  • Zemgalē – Jelgavas Spīdolas ģimnāzija
  • Vidusdaugavā – Pļaviņu novada ģimnāzija

Izzinošās LVM Meža dienas un veselīgā Meža olimpiāde

berni 1

Ik gadu pavasarī LVM dabas parkā Tērvetē notiek Meža olimpiāde, kurā skolēni mērojas spēkiem un zināšanām. Šogad 7.–9. klašu skolēni, kuru klases pieteiktas Mammadaba meistarklasei un gatavojas Meža olimpiādei, aicinātas apvienoties komandās un no 1. līdz 30. novembrim piedalīties konkursā par āra mācību spēles izveidi. Galvenā balva čempionu komandai nav nieks – ārzemju dabas ekspedīciju no AS “Latvijas valsts meži”.

Līdz 30. septembrim skolas vēl var pieteikties LVM Meža dienām, kas sniegs iespēju iepazīt mežu un meža nozari. Neatkarīgi no tā, vai izvēle ir par labu Meža ekspedīcijai – izglītojošam pārgājienam "mežsaimnieka pēdās" ar meža izziņas pieturām (stādīšanu, kopšanu, zāģēšanu, meža dzīvnieku, kukaiņu, putnu atpazīšanu) vai Skābekļa dienai – izglītojošam pasākumam mežā ar koku stādīšanu un/vai dabas sakopšanu kādā no LVM reģioniem, diena tiks aizvadīta mežā – svaigā gaisā, kopā ar pieredzējušajiem LVM meža ekspertiem, kuri atklās daudzus meža noslēpumus. Tā var būt lieliska āra meistarstunda Mammadaba meistarklases ietvaros.

 images mammadaba Skolam md meistarklaselogo jpg 1448887866 fit 1024 768

Mammadaba meistarklases mērķis ir veicināt skolotāju un skolēnu izpratnes veidošanos par meža daudzveidīgo nozīmi mūsu dzīvē. Mammadaba meistarklasi organizē AS “Latvijas valsts meži” starptautiskās vides izglītības programmas “Izzini mežu” ietvaros, galvenais  sadarbības partneris – IZM Valsts izglītības satura centrs. 

Lasīt vairāk: