09 • 09 • 2015

Tīreļpurvā tapusi 7,2 kilometrus gara vēstures izziņas taka

z.kauju muzejs1

Šogad aprit 100 gadu kopš latviešu strēlnieku bataljonu izveidošanas. Ar AS „Latvijas valsts meži” atbalstu Tīreļpurvā tapusi 7,2 kilometru gara vēsturisko cīņu vietu izziņas taka Ziemassvētku kauju vietās. Takas apmeklētāji tagad var iepazīt vēstures liecības, kas līdz šim plašākai sabiedrībai nebija pieejamas. Turklāt no 9. septembra apskatāma arī brīvdabas izstāde „Latviešu strēlnieku bataljoniem 100".

Brīvdabas izstādē apkopotas liecības – ierakstu fragmenti no strēlnieku dienasgrāmatām un vēstulēm, virkne fotogrāfiju – ar mērķi palīdzēt izprast strēlnieku piedzīvoto Ziemassvētku kaujās. Savukārt vēsturiskā izziņas taka sniedz iespēju iepazīt konkrētu kauju vietas.

Izzinošās takas maršrutā uzstādītas 13 informatīvas planšetes, kas ļauj iepazīt vēstures liecības – fortifikācijas būvju paliekas, vēsturiskas inženiertehniskas būves un precīzi identificējamas vēsturisku notikumu vietas.

„Taka ir dabā iezīmēts maršruts, ko septiņu kilometru garumā var iziet, sākot no tās vietas, kur strēlnieki pulcējās pirms uzbrukuma Ziemassvētku kaujās, cauri tā laika dzeloņdrāšu aizžogojumiem, pāri frontes līnijai, kur viņi iebrūk vāciešu nocietinājumos. Un tur redzamas vietas dabā, kas saglabājušās no kara laika, piemēram, bumbu bedres un vācu armijas aka. Visas šīs vietas atzīmētas ar informatīvām planšetēm, pie kurām cilvēks var apstāties, iegūt papildu informāciju, apskatīties bildes, kā tas izskatījās tajā laikā, un salīdzināt, kā tas izskatās mūsdienās,”  stāsta izziņas takas veidotājs Dagnis Dedumietis, Ziemassvētku kauju muzeja vadītājs.

Izveidotā vēstures taka ved pa 1. latviešu strēlnieku brigādes uzbrukuma ceļu 1917. gada 5. janvārī.