27 • 07 • 2015

Bērnu literatūras un grāmatu mākslas debitantam – „Jaunaudze”

LET 14482652

Rakstnieka Jāņa Baltvilka dzimšanas dienā jau vienpadsmito reizi tika pasniegta Starptautiskā balva bērnu literatūrā un grāmatu mākslā. Balvas mērķis ir rosināt bērnos lasītprieku, pateicoties latviešu autoru darbiem, kā arī mudināt talantīgus rakstniekus un māksliniekus radīt arvien jaunus, interesantus un aktuālus darbus bērniem. Šogad ar AS „Latvijas valsts meži" (LVM) balvu „Jaunaudze" pirmo reizi tika sumināts debitants bērnu literatūrā. To saņēma Mārtiņš Zutis.

Jaunais mākslinieks vienpersoniski radījis aizraujošu tēlu grāmatas „Nenotikušais atklājums" (izdevniecība "Liels un mazs") stāstā un zīmējumos, un pat grāmatas dizainā, piedāvājot iedvesmojošu paraugu bilžu grāmatai, kurā notiek intelektuāla dauzīšanās. „Mani allaž uzrunājuši zīmējumi. Vispirms tie bija komiksi, nu tapa grāmata. Zīmējums – tā ir mana saruna ar lasītāju, ar to viss sākas. Ar „Nenotikušais atklājums” darbu rosinu mazos lasītājus skaitīt, jo man ar matemātiku bērnudārzā gāja ārkārtīgi grūti, nepatika”, stāsta jaunais mākslinieks.  

LET 14482651                                                                                                                                                    Attēls: LETA

LVM balvas „Jaunaudze” laureāts saņēma mākslinieces Ineses Brants veidoto Balto Vilku, naudas prēmija 900 eiro apmērā un iespēju vienu mēnesi dzīvot un strādāt Ventspils Starptautiskajā rakstnieku un tulkotāju mājā, saņemot radošo stipendiju. „Esmu priecīgs un gandarīts par iegūto balvu „Jaunaudze”, paldies!” teic Mārtiņš Zutis, solot radīt arvien jaunus un aizraujošus bilžu stāstus.

Jāņa Baltvilka balvas bērnu literatūrā un grāmatu mākslā pasniegšana notiek kopš 2004. gada, bet kopš 2008. gada balvu piešķir arī vienam Baltijas jūras reģiona rakstniekam un viņa darba tulkotājam. Balvas uzdevums ir fokusēt sabiedrības uzmanību uz pozitīvu mērķi - bērnu, kurš lasa interesantu un skaistu grāmatu latviešu valodā.

Balvas mērķis ir palīdzēt latviešu bērnu literatūrai nonākt jaunā attīstības pakāpē, pievērst talantīgu rakstnieku un mākslinieku interesi bērnu grāmatām un rosināt bērnus un viņu vecākus izvēlēties augstvērtīgas grāmatas.