26 • 09 • 2014

Izveidota Latvijā pirmā savvaļas putnu rehabilitācijas stacija

bergmanis

Lai rehabilitētu un atgrieztu dabā īpaši aizsargājamo sugu putnus, 19. septembrī AS „Latvijas valsts meži” Vecākā vides eksperta Uģa Bergmaņa lauku sētā Madonas novada Barkavas pagastā tika atklāta Latvijā pirmā savvaļas putnu rehabilitācijas stacija.

Par stacijas izveidi stāsta AS „Latvijas valsts meži” Vecākais vides eksperts Uģis Bergmanis: „Doma veidot savvaļas putnu rehabilitācijas staciju radās jau sen, pirms aptuveni desmit gadiem. Gandrīz katru gadu saņēmu novārgušus plēsīgos putnus, melnos stārķus un medņus, kurus nogādāju Rīgas Zooloģiskajā dārzā. Laika gaitā radās ideja pašam izveidot staciju un palīdzēt putniem atgriezties to dabiskajā vidē. Ar padomu palīdzēja gan Rīgas Zooloģiskā dārza speciālisti, gan kolēģi no citām valstīm, kur šādas stacijas darbojas jau sen. Uzsākt stacijas izveidošanu iedrošināja arī līdzšinējā pieredze plēsīgo putnu aprūpē – pētnieciskām vajadzībām esmu vairākus gadus barojis jūras ērgli, kā arī audzējis mazos ērgļus to reintrodukcijai Vācijā.”

Šajā stacijā tiks pieņemti piekūnveidīgo (Falconiformes) un pūčveidīgo (Strigiformes) kārtu putni, kā arī melnie stārķi un medņi, kuriem nav konstatētas neārstējamas ķermeņa traumas vai ekstremitāšu lūzumi. Atklāšanas dienā Rīgas Zooloģiskais dārzs kopšanai un izpētei stacijai dāvāja pirmo iemītnieku – ilgstoši nebrīvē dzīvojošu jūras ērgli.

Jau nākamajā dienā pēc atklāšanas uz staciju atveseļošanai tika nogādāts nelidojošs jūras ērglis, par kuru Uģi Bergmani informēja AS „Latvijas valsts meži” Ziemeļlatgales mežsaimniecības vecākais plānotājs Jurijs Jesko.

Ja valsts mežos vai jebkur citur ir atrasts kāds slims vai ievainots piekūnveidīgo vai pūčveidīgo kārtas putns, lūdzam par to ziņot Uģim Bergmanim, zvanot +371 29485851.