25 • 05 • 2015

Pavasara sēņu medības

 Austrijas agrene IMG 6715 4

Nav nepieciešams gaidīt rudeni, lai baudītu sēņošanas prieku – sēņu mednieki un gardēži vērtīgas veltes mežā var atrast arī pavasarī, stāsta AS „Latvijas valsts meži” (LVM) meža biotopu eksperts Ojārs Demiters.

Visizplatītākās pavasara sēnes ir lāčpurni un ķēvpupi, kas pieder pie Morchella ģints. Visticamāk no tā radies latviskais nosaukums murķeļi, taču jāatzīmē, ka par murķeļiem bieži nepareizi tiek sauktas indīgās bisītes. Ēdamas ir tikai rudenī sastopamās bisītes. Eksperts strikti iesaka savā groziņā likt tikai tās sēnes, par kurām nav ne mazāko šaubu.

Neskatoties uz sarežģīto pagatavošanas veidu, arī pavasara sēnes ir lielisks papildinājums maltītei. Pirms ēšanas lāčpurni vai ķēvpupi ir kārtīgi jānoskalo, lai to krokainajās cepurītēs nepaliek smilšu graudiņi, tad divas reizes jāvāra, nomainot ūdeni. Kad tas ir paveikts, var ķerties pie sēņu cepšanas. Labākais veids, kā lāčpurnus vai ķēvpupus pagatavot, ir apcept tos kopā ar sīpoliem vai pagatavot sēnes krējuma mērcē.

Visbiežāk pavasarī var sastapt Austrijas agrenes. Kaut arī ēdama, šī sēne nevar lepoties ar ļoti izteiktu garšu. Tomēr Austrijas agrenei ir cita priekšrocība – tās košā cepurīte līdzinās sarkanai „bļodiņai” ar oranžām ieliektām malām. Šī spilgtā sēne neparastā izskata dēļ var kļūt par skaistu elementu mājas interjeram. Agrenes aug mitrās vietās uz nokritušiem lapu koku zariem. Tās ieteicams ievākt ar visiem zariņiem, tad kaltēt un novietot vēsā vietā. Šādi aprūpētas tās saglabāsies ilgāk.

Pacietīgāko sēņotāju uzmanību LVM eksperts O. Demiters vērš uz čiekursēnēm, kas aug uz egļu čiekuriem, un ziemas piltuvenēm, kas bieži sastopamas smilšainā augsnē. Tās ir ēdamas sēnes, taču pavisam mazas, tādēļ sēņotājam būtu krietni jānopūlas, lai sanāktu pieklājīga porcija gardai maltītei.

„Sēnes ieteicams gatavot uzreiz pēc to pārnešanas mājās no meža. Tad to uzturvērtība ir visaugstākā. Lai tās uzglabātu ilgāk, sēnes var sālīt un marinēt. Atkarībā no sugas tās var uzglabāt arī žāvējot vai sasaldējot. Žāvētas sēnes vērtīgās sastāvdaļas saglabā labāk nekā sēnes, kas ir termiski apstrādātas. Sēnes, uzvērtas uz aukliņas, var kaltēt saulē vai arī žāvēt cepeškrāsnī,“ iesaka O. Demiters.