10 • 07 • 2014

Latvijas valsts mežu vides speciālisti glābj melnā stārķa mazuli

Jūlija sākumā AS „Latvijas valsts meži” (LVM) apsaimniekotajos mežos  Bārtas apkārtnē, veicot melnā stārķa ligzdu monitoringu un novērtējot ligzdošanas sekmes, vides speciālisti ligzdas tuvumā atraduši melnā stārķa mazuli, kurš visticamāk bija izkritis no ligzdas.

Par mazā stārķu bērna atrašanu stāsta Solvita Reine, LVM vides plānošanas speciāliste: „Bārtas apkārtnes mežos esošā melno stārķu ligzda jau otro gadu ir sekmīga, šogad tajā redzēju divus jaunos stārķēnus, kuri, mani nepamanījuši, stalti stāvēja savā ligzdā. Taču, novērtējot ligzdas kvalitāti, pie koka pamanīju tupam uz zemes vēl vienu melnā stārķa mazuli. Pirmā brīdī apmulsu – ko nu? Sazvanīju kolēģi Uģi Bergmani, LVM vecāko vides ekspertu, kurš tobrīd veica mazo ērgļu monitoringu „Mazgramzdas” parauglaukumā netālu no Bārtas. Pēc neilga laika satikāmies šosejas Bārta-Grobiņa malā un devāmies glābt stārķēnu.”

melnais starkis

Attēlā: AS "Latvijas valsts meži" vides eksperts Uģis Bergmanis ievieto ligzdā izkritušo stārķēnu

Aplūkojot jauno putnu, LVM vides speciālisti ievainojumus nekonstatēja, taču vienas kājas locītava no kritiena esot bijusi pietūkusi. Turpina S. Reine: „Izmantojot kāpšļus, drošības jostas un virves, stārķi veiksmīgi ielikām atpakaļ ligzdā. Cerēsim, ka putns atveseļosies un spēs uzsākt tālo ceļu uz ziemošanas vietām!”

Taču, kā atzīst LVM vecākais vides eksperts Uģis Bergmanis, šogad melno stārķu ligzdošanas sekmes, visticamāk, nebūs iepriecinošas: „Šī brīža ligzdu monitorings liecina, ka ligzdošanas sekmes nebūs labas. Piemēram, Ziemeļlatgales un Dienvidlatgales mežsaimniecībās no divām melno stārķu ligzdām mazie putnēni bija izmesti ārā un jau miruši. Veicot monitoringu arī citur Latvijā, jau šobrīd varu secināt, ka šāda stārķu uzvedība varētu būt izskaidrojama ar barības trūkumu – šogad ir ļoti maz melno stārķu „pamatēdiena” – varžu. Šo situāciju radījis sausais pavasaris un kailsals ziemā, kā arī maz nokrišņu, kā rezultātā varžu nārsts bija ļoti vājš. Turklāt, atšķirībā no baltajiem stārķiem, melnie stārķi uzturā nav iecienījuši kurmjus, kuru šogad ir ļoti daudz.”

izmests starkens

Attēlā: Ziemeļlatgales mežsaimniecībā atrasts jau miris no ligzdas izmests melnā stārķa mazulis

Jāuzsver, ka 80% no Latvijā zināmajām melno stārķu ligzdošanas vietām atrodas tieši AS „Latvijas valsts meži” apsaimniekotajos mežos. Lai novērtētu populācijas dinamiku, kas pēdējās desmitgadēs ir negatīva, tiek veikts ligzdu apdzīvotības un ligzdošanas sekmju monitorings.

Informāciju sagatavoja LVM Komunikācijas daļa, tālr. 67805432