14 • 10 • 2021

Brīnumains piedzīvojums Talsu novada bērniem un jauniešiem ar īpašām vajadzībām

brinumins projektors

Covid-19 pandēmijas laiks jo sevišķi grūts izvērtās ģimenēm, kurās aug bērni ar īpašām vajadzībām. Lai atvieglotu šo ģimeņu ikdienu, Ģimeņu un bērnu attīstības centrs (ĢBAC) “Brīnumiņš” Talsos savās telpās radīja īpašu Atelpas istabu. Saņemot finansiālu atbalstu no AS “Latvijas valsts meži” ziedojumiem sociālās jomas projektiem, Atpūtas istabā tika uzstādīta unikāla smilšu kaste ar projektoru, kas īpašos bērnus un jauniešus aizved krāsainā un brīnumainā pasaulē, radot jaunus iespaidus un emocijas un ļaujot attīstīt nozīmīgas prasmes.

Noslēdzot 2020. gadu, ĢBAC “Brīnumiņš” veica bērnu vecāku anketēšanu, lai noskaidrotu, kas ir nepieciešams viņu ikdienas dzīves kvalitātes uzlabošanai. Vairāk nekā 75 % vecāku minēja, ka Covid-19 pandēmijas ierobežojumu dēļ bērni un vecāki ir spiesti lielu daļu laika pavadīt mājās bez iespējas mainīt ikdienas vidi, kas šo laiku padarījis psiholoģiski īpaši smagu. Vecāki minēja, ka izjūt paaugstinātu trauksmi un bezcerību, jo dienu no dienas audzina ļoti smagi slimus bērnus bez iespējas iziet ārpus mājas un parūpēties paši par sevi. Vecāki arī norādīja, ka bērni kļuvuši trauksmaini un emocionāli, ir grūti savaldāmi. Tāpēc arī radusies doma par īpašu Atelpas istabu, kurā vecāki ar bērniem varētu pilnvērtīgi kopā pavadīt laiku, gūstot pozitīvas emocijas un bērniem apgūstot arī jaunas zināšanas.

Interaktīvā smilšu kaste “iSandbox – S” ir unikāla iekārta, kas ļauj veidot trīsdimensiju pasauli smilšu kastē. Tā sastāv no izturīga metāla rāmja, kurš piepildīts ar kvarca smiltīm, jaudīga projektora, dziļuma sensora un vairāk nekā 20 programmām. Pie smilšu kastes brīvi var darboties līdz četriem bērniem vienlaicīgi. Smilšu projektors reālajā laikā projicē trīsdimensiju attēlu uz smilšu virsmas, kas dod iespēju paplašināt iztēli, gūt jaunus iespaidus un piedzīvot jaunas emocijas. Darbojoties smilšu kastē, tiek veicināta gan bērnu smalkā, gan lielā motorika, acu-roku koordinācija, uzmanības koncentrēšana un noturība. Caur spēli smiltīs bērni apgūst un nostiprina zināšanas par krāsām un cipariem, kā arī par dažādām dabiskām norisēm, piemēram, diennakts laikiem, gadalaikiem, zemes reljefu un ūdens pasauli.

“Kopš ĢBAC “Brīnumiņš” ir uzstādīta interaktīvā smilšu kaste, ir skaidri redzams, ka darbošanās tajā aizrauj ne tikai bērnus, bet arī pieaugušos, kuri nespēj apvaldīt sajūsmu par maģisko pasauli, kura atklājas, darbojoties smilšu kastē. Bērnu vecāki ir atzinuši, ka pēc darbošanās smilšu kastē bērnos ir manāms patīkams nogurums un atslābums. Bērni un vecāki, kas jau izmēģinājuši smilšu kasti, atgriežas atkal un atkal, lai kopīgi piedzīvotu jaunas emocijas un kvalitatīvi pavadītu laiku kopā,” stāsta ĢBAC “Brīnumiņš” vadītāja Agnese Kviese.

ĢBAC “Brīnumiņš” Talsos apmeklē vairāk nekā 120 bērni, kuriem ir nepieciešami sociālie rehabilitācijas pakalpojumi pēc iespējas tuvāk savai dzīves vietai, 70 bērni ir ar invaliditāti, funkcionāliem traucējumiem, 13 bērni pārvietojas ratiņkrēslā. Centrs nodrošina montesori, ergo terapijas, psihologa, fizioterapijas, Canis terapijas, logopēda, audio logopēda, mūzikas un silto smilšu terapijas nodarbības. Šādus rehabilitācijas pakalpojumus bērniem un jauniešiem ar īpašām vajadzībām Talsu novadā nodrošina tikai ĢBAC “Brīnumiņš”, un to ļoti atzinīgi novērtē ne tikai Brīnumiņa speciālisti, bērni un viņu ģimenes, bet arī Talsu novada iedzīvotāji. “Brīnumiņš” turpina strādāt, lai attīstītu un īstenotu jaunus projektus un sociālas rehabilitācijas pakalpojumus, lai uzlabotu dzīves kvalitāti Talsu novada bērniem.

 

 

Esam sertificēti
BM certification iso