23 • 09 • 2021

Meža takas Kurzemē kļūst pieejamas arī ratiņkrēslā

motorizeta plat

Pastaigas mežā vai gar jūru iegūst pavisam citu nozīmi, ja vairākus gadus šajās vietās nav bijis iespējams nokļūt vides nepieejamības dēļ. Motorizētā platforma, kuru biedrība “Integrācijas inkubators (I+I)” iegādājusies, saņemot finansiālu atbalstu no AS “Latvijas valsts meži” (LVM) ziedojumiem sociālās jomas projektiem, ļauj ratiņkrēslu pārveidot par visurgājēju un Ventspils novada iedzīvotājiem un viesiem ar kustību traucējumiem brīvi doties pastaigās, kur vien sirds vēlas.

“Tik tuvu jūrai kā šajā vasarā, sēžot ar visurgājēju aprīkotajā krēslā, es nebiju bijusi i 11  gadus. Ideja par šādu platformu radās pirms trim gadiem, kad kopā ar ģimeni vēlējāmies pludmalē apmeklēt smilšu skulptūru izstādi. Kamēr pārējie ģimenes locekļi devās lūkot izstādi un priecājās par mākslas darbiem, man bija jāgaida pie atpūtas krēsliem, jo ar ratiņkrēslu pludmales smiltis nav izbraucamas. Piedaloties starptautiskos projektos, esmu bijusi daudzās valstīs un  tur smēlusies dejas, kuras varētu īstenot pie mums; motorizēta platforma ir viena no tām,” stāsta projekta īstenotāja, biedrības “Integrācijas inkubators (I+I)” un “Mobilcentrs” valdes priekšsēdētāja Marina Dimitrova.

marina motorizeta platforma

Projekta ietvaros iegādātā “Motorized Freedom Trax FT01” motorizētā platforma ir pirmā Baltijas valstīs. Šī ierīce ļauj ratiņkrēslu pārveidot par visurgājēju un pārvietoties pa nelīdzenām virsmām – smiltīm, meža takām, sniegu, zāli un pat grants segumu. Platformas nosaukumā ne velti ietverts vārds “freedom”, kas angļu valodā nozīmē brīvība. Platformas izmantošana cilvēkiem ratiņkrēslā ļauj būt neatkarīgiem un sniedz brīvību apmeklēt jebkuru vietu jebkuros laikapstākļos ar minimālu asistenta atbalstu vai pat bez tā. Ratiņkrēsls, kas novietots uz šīs platformas, ir ērti vadāms ar kursorsviru un ja platformas leņķis pret virsmu nav lielāks par 17 grādiem, pavadoņa palīdzība nav nepieciešama, savukārt ar palīgu šādi aprīkotā ratiņkrēslā var uzbraukt pat kalnā. Pateicoties īstenotajam projektam, ikviens, kurš ratiņkrēslā vēlas apmeklēt kādu dabas objektu Ventspilī vai tās tuvumā, sazinoties ar biedrību, to var izdarīt bez maksas.

Biedrība “Integrācijas inkubators (I+I)” kopš 2013. gada Ventspilī risina ar invaliditāti saistītus jautājumus, un viena no karstākajām problēmām allaž bijusi vides nepieejamība cilvēkiem ratiņkrēslā. Tieši tāpēc pieteikts projekts visurgājēja iegādei - lai paplašinātu vides pieejamību, un brīvdabas objekti būtu viegli sasniedzami un pieejami arī cilvēkiem ratiņkrēslā.  Pateicoties īstenotajam projektam “Brīvdabas objektu pieejamības palielināšana cilvēkiem ar kustību traucējumiem”  Ventspils novada iedzīvotāji un viesi  kopš maija var nokļūt nevis tikai tur, kur tas fiziski iespējams, bet gan – kur paši vēlas. Liela daļa pakalpojuma saņēmēju devušies pastaigā gar jūru, atpūsties pie ezera vai beidzot apmeklējuši kapsētu. Motorizētā platforma tiks izmantota arī  rudenī un ziemā – gan lai dotos pastaigās, gan baudītu ziemas priekus.  Šovasar pastaigu pakalpojumu izmantojuši gan vietējie iedzīvotāji, gan viesi no kaimiņvalstīm.

 

Esam sertificēti
BM certification iso